Home Jesień Kruche babeczki z kasztanowym kremem

Kruche babeczki z kasztanowym kremem

przez Elusia
Kruche babeczki z kasztanowym kremem

Kochani, dziś mam dla Was babeczki z kremami do wyboru. Dla łakomczuchów lubiących śmietanę i jaja oraz dla łasuchów kochających kaszę jaglaną i daktyle. Oba kremy doskonałe i pyszne w smaku. Częstowałam nimi moje dzieci i wnuki na dzień babci i byli zachwyceni. Kasza jest świetnie ukryta, więc nikt nie zgadł z czego to krem 😉

Ciasto na babeczki jest kruche i chrupiące, dlatego nakładajcie krem bezpośrednio przed spożyciem , aby babeczki nie nasiąknęły wilgocią od kremu ( zwłaszcza tego jaglanego)

I jeszcze parę słów o kasztanach, wszak najlepsze rosną na placu Pigalle, jednak u nas w Polsce również mamy dorodne drzewa jadalnych kasztanów jak np. w Ciepłowodach na Dolnym Śląsku i choć są mniejsze od tych hodowlanych we Francji, smakiem niczym od nich nie odbiegają. Kasztany jadalne doceniali już Rzymianie i Grecy a ich drogocenne właściwości wykorzystywali średniowieczni mnisi. Święta Hildegarda zalecała spożywanie pieczonych kasztanów na zaniedbaną trzustkę czy wątrobę. Również medycyna chińska poleca spożywanie kasztanów osobom wyziębionym z dużą wilgocią organizmu.

W tych niewielkich owocach można znaleźć lecytynę, która wspiera pamięć, sacharozę oraz kwas jabłkowy. Kasztany mogą poszczycić się również, bagatela, dużą ilością witaminy C, podobno zawierają jej więcej niż cytryna.                Kasztany jadalne wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Zawarta w nich skrobia po obróbce termicznej zamienia się w łatwo przyswajalne cukry ( kasztany są słodkie) .  Są bogatym źródłem kwasu jabłkowego, lecytyny, magnezu, żelaza, potasu i witaminy B1, B2, oraz E.  Zawierają też sporo błonnika i tłuszczu.

Wprawdzie uznawane są za jeden z najbardziej ekskluzywnych dodatków do dań i deserów, niemniej jednak są coraz bardziej dostępne w naszym kraju, tym bardziej, że i u nas rosną w  cieplejszych rejonach kraju.

SKŁADNIKI: 


Na kruche ciasto: 

1.   200 g mąki orkiszowej

2.   100 g mąki kokosowej

3.   200 g masła twardego z lodówki

4.   3 żółtka

5.   100 g cukru nierafinowanego

6.   szczypta soli


Na krem kasztanowy NR 1

1.      200 g śmietany kremówki

2.      5 żółtek

3.    180 ga kasztanów ugotowanych obranych ze skórki lub ze słoika gotowych

4.    2 łyżki spirytusu

5.   3 łyżki soku z cytryny

6.   5 łyżek  cukru nierafinowanego


Na krem kasztanowy NR 2

1.  200 g kasztanów ugotowanych, obranych ze skórki lub ze słoika gotowych

2.  3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w proporcji 1;3 szklanek wody

3.  6 daktyli bez pestek. świeżych lub suszonych, wcześniej namoczonych w wodzie

4.  1/2 kostki masła

5. 2 łyżki spirytusu

6. sok z połowy cytryny

7. 1 łyżeczka przyprawy do piernika ( przepis TU

8.  sól  do smaku

9. około 300 ml wody


WYKONANIE :


Ciasto:

1.        Masło posiekaj z cukrem

2.        Dodaj żółtka, sól i mąki

3.        Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny


Krem NR 1

Kasztany zmiksuj na krem.

Żółtka utrzyj z cukrem na puch.

Do żółtek dodawaj po łyżce śmietany, ucieraj.

Do masy  żółtkowej dodaj kasztany i spirytus oraz sól i sok z cytryny. Wymieszaj.

Jeżeli wszystko nie połączyło się dobrze zmiksuj krem w blenderze aż powstanie jednolita masa.

Umieść krem w lodówce do stężenia.


Krem NR 2 

Wszystkie składniki, oprócz wody, zmiksuj na krem.

Dodawaj wodę i miksuj dalej. Gotowy krem umieść w lodówce do stężenia


 Ciasto:

Z ciasta zrób wałek pokrój go na krążki i wypełniaj nimi foremki na babeczki. Wyjdzie około 20 babeczek.

Piecz przez 13-15 minut w temperaturze 170 – 180 stopni

Nakładaj krem do wystygniętych babeczek bezpośrednio przed spożyciem.

 

SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress