Home Jesień Placki dyniowo-ziemniaczane z maka z cieciorki na maśle

Placki dyniowo-ziemniaczane z maka z cieciorki na maśle

przez Elusia

Zapraszam na moje ulubione placki. Tak naprawdę ciągle szukam miejsca w moich przepisach na dynię, która obficie rodzi w moim ogrodzie. Ma ona wiele właściwości zdrowotnych, warto więc dodawać ją do potraw. Jest u nas zdecydowanie jeszcze mało rozpowszechniona i pomimo, że coraz częściej ją jemy, nie króluje na naszych stołach pospolicie. No cóż wyparły ją różności warzyw, gdzie kiedyś była bardzo ważnym składnikiem codziennych potraw. Nieco wiadomości o dyni znajdziecie TU.

Placuszki są pyszne i sycące, dobrze smakują z kozim jogurtem i kapustą kiszoną lub kiszonym ogórkiem.

SKŁADNIKI:

550 g obranych ziemniaków

200 gram upieczonej  i zmiksowanej na mus dyni ( dynię piekę w piekarniku i miksuję w thermomiksie do uzyskania gładkiej masy)

100 g cebuli

60 g mąki z cieciorki  ( możesz zastąpić np. orkiszową, ale z cieciorki jest  tu najlepsza) 

2 jaja 

8 -10 g soli

szczypta utartej gałki muszkatołowej 

kilka listków rozmarynu

masło klarowane do smażenia


WYKONANIE:

Cebulę pokrój w kostkę.

Ziemniaki utrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach lub od razu zmiksuj je z upieczoną  dynią.

Dodaj jaja, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, drobno posiekany rozmaryn i posiekaną cebulę.                           Dobrze wymieszaj.

Nakładaj łyżką masę na dobrze rozgrzany tłuszcz. Piecz placuszki do lekkiego przyrumienienia.

Podawaj z jogurtem kozim.

SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress