Home Dodatki Harissa

Harissa

przez Elusia
Harissa

Harissa  jest wspaniałym sosem do wszelkich warzyw. Jej smak podkreśla wyjątkowość każdego dania- polecam 🙂

 

SKŁADNIKI:

3 ząbki czosnku,

1 łyżeczka kuminu rzymskiego w ziarnach,

1  łyżeczka kolendry w ziarnach

pół łyżeczki soli,

1/2 łyżeczki chilli,

6 łyżek oliwy

3 łyżki cytryny

        1 łyżeczka papryki wędzonej

2 łyżki przecieru pomidorowego


 

WYKONANIE:

Nasiona kuminu i kolendry upraż na patelni ciągle mieszając, aż będą przyjemnie pachnieć, utrzyj w moździerzu,

czosnek utrzyj w makutrze z solą,

dodaj cytrynę, nasiona kuminu i kolendry, paprykę wędzoną i chilli oraz  oliwę i przecier pomidorowy. Wymieszaj.

Możesz przyprawę zalać oliwą, tak aby była nią przykryta i przechowywać w lodówce nawet miesiąc.

SMACZNEGO:)

zobacz moje inne przepisy

1 komentarz

Pieczona kolorowa marchewka i fasolka szparagowa z harissą – PODRÓŻ DO RAJU 24 lipca 2018 - 19:20

[…] 1 łyżka harissy ( przepis TU) […]

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress