Home Lato Pieczona kolorowa marchewka i fasolka szparagowa z harissą

Pieczona kolorowa marchewka i fasolka szparagowa z harissą

przez Elusia

Marchewka.  Dziś poświęcę jej trochę czasu. Jest to bardzo uniwersalne warzywo i, jeżeli nie rośnie na skażonej glebie pod tysiącami oprysków, naprawdę warto ją jeść. Wg. TMC jej natura termiczna jest neutralna, ma słodki smak i działa korzystnie na śledzionę- trzustkę, płuca oraz poprawia funkcjonowanie wątroby.

Marchewka stymuluje organizm do wydalania odpadów i rozpuszcza chorobotwórcze nagromadzenia. Działa też moczopędnie, wspaniała na niestrawność, zgagę, biegunkę. Jej systematyczne spożywanie pomaga w eliminacji gnilnych bakterii w jelitach a także  w usuwaniu owsików.

Marchew, jak każde warzywo, działa zasadowo na organizm, oczyszcza więc krew, pomagając w lepszym funkcjonowaniu organizmu,  w tym likwiduje wszelkie zapalenia, np. stawów, migdałków. Pomocna również przy trądziku. Oczywiście sama nie zdziała cudów gdy, jedząc marchew, będziemy dogadzać sobie masą kwasotwórczych produktów.

Marchew zawiera beta- karoten, jest jego bogatym źródłem, który chroni organizm przed patologią raka, a także wzmacnia nasze oczy, pomaga przy utrzymaniu dobrego słuchu, zapobiega chorobą zakaźnym, np. ucha, działa dobroczynnie na skórę a także przeciwzapalnie na śluzówkę. Zawiera duże ilości krzemu, dzięki czemu wspiera matebolizm wapnia i wzmacnia tkankę łączną. Gotowana marchew jest doskonałym antidotum na biegunki. Dziś mam dla Was wspaniałe połączenie marchwi pieczonej z harissą i ugotowanej, lekko podpieczonej fasolki szparagowej, a to wszystko posypane słonecznikiem  uprażonym z sosem sojowym. Pycha 🙂

SKŁADNIKI:

Około 7 marchewek kolorowych, oczywiście może być tradycyjna

Duży pęczek fasolki szparagowej

Pół szklanki słonecznika

2 łyżki  sosu sojowego

1 łyżka harissy ( przepis TU)

2 łyżki oliwy do posmarowania blachy do pieczenia


WYKONANIE:

Słonecznik upraż na suchej patelni, gdy będzie gotowy wlej do niego sos sojowy i mieszając poczekaj aż ten wyparuje

Fasolkę obierz  i ugotuj w osolonej wodzie ( około 15 minut)

Marchewkę przekrój na pół lub ćwiartki, obtocz w harissie – piecz w piekarniku do miękkości- 180 stopni około 40 minut,

Na koniec pieczenia wrzuć do marchwi fasolkę, wymieszaj warzywa i podpiecz jeszcze chwilkę.

Podawaj warzywa posypane uprażonym słonecznikiem

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress