Home Jesień Jaja faszerowane pieczarkami

Jaja faszerowane pieczarkami

przez Elusia

Tradycje wielu kultur podkreślały wspólny rytm jaja ze światem, Słońcem, płodnością, zmartwychwstaniem. Było ono znakiem powrotu wiosny, domem. Używane w magii leczniczej i oczyszczającej uwalniało swą mocą siły witalne. W owalnym kształcie zamknięta była nadzieja na odradzanie się życia.U Słowian jajko związane było z kultem boga słońca, było symbolem solarnym, symbolem nowego życia, narodzin. Było również uważane za potężny amulet przeciw czarom i złym mocom, występowało więc w obrzędach wiosennych i ku czci zmarłych. Z kultury ludowej, w której jajko pełniło rolę talizmanu zabezpieczającego przed złem lub zaklinacza , symbolu zdrowia i życia, miłości i płodności, wyrósł zwyczaj święcenia wielkanocnych pisanek.

Tyle krótkiej historii. Dziś jajka, przez lata  karcone za zły cholesterol wracają do łask. Okazało się bowiem, że niesłusznie je osądzano. W obecnych czasach  trudno dostać jajko od kury, która żyje swoim życiem, np. ma hektar nieużytku rolnego na którym żeruje i, powiedzmy, po części jest wolna. Jeżeli jecie jajka, szukajcie takich rolników, gdzie kura żyje na dużych połaciach ziemi a rolnik prowadzi gospodarstwo ekologiczne. Takie jajka, jedzone z umiarem są świetnym uzupełnieniem diety. Jedzone w nadmiarze wprowadzają niepokój i stagnację ( stagnację qi) oraz gorącą wilgoć. Nie są też wskazane przy wysypkach skórnych.

Jajka, a zwłaszcza żółtko dobrze wpływają przy niedoborze qi, czyli energii życiowej, wskazane są dla ludzi wyczerpanych, słabych i zmęczonych, w czasie rekonwalescencji i niedożywienia. Również dobrze działają przy niedoborze yin i krwi, przy nerwowości, zaburzeniach snu, palpitacjach serca, zawrotach głowy i kurzej ślepocie. Pomagają przy braku apetytu ( niedobór yin żołądka). Białko jajka pomaże usunąć gorąco ( zaczerwienione oczy), nawilży płuca  a także wskazane jest  dla mam ciężarnych, narzekających na zbyt mocne ruchy płodu.  Jajka mają naturę ciepłą ( surowe neutralną a nawet chłodną) smak słodki i są z przemiany ziemi. Bogate są w białko, tłuszcz, zwłaszcza lecytynę, witaminy A i D, żelazo, fosfor.

Ta potrawa gości u mnie na każde święta wielkanocne. No nie odpuszczą, już z góry pytają, czy oby nie zapomniałam o jajach z pieczarkami na świątecznym stole:)

SKŁADNIKI:


8 jaj

400 g pieczarek

2 łyżki majonezu

łyżka pokrojonego drobno szczypiorku

łyżka rzeżuchy

sól i pieprz do smaku

1/2 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki oliwy


WYKONANIE:


Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i usmaż na dużej patelni aż wyparuje cały płyn.

Jaja ugotuj na twardo, wystudź,  obierz  ze skórki, przekrój  na pół i wyjmij  żółtka.

Białka posól,  a po chwili wylej zgromadzoną wodę.

Żółtka pognieć widelcem, dodaj pieczarki, majonez, szczypiorek, rzeżuchę, sól i pieprz do smaku.

Wymieszaj masę i wykładaj porcję łyżeczką   na ugotowanych białkach, tworząc drugą połówkę jajka.

SMACZEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress