Home Dodatki Jak zrobić mus jabłkowy

Jak zrobić mus jabłkowy

przez Elusia

W moim domu rodzinnym zawsze na stole w koszyczku czerwieniły się jabłka. Mama mawiała, ze jedno jabłko dziennie doda zdrowia, to było zresztą modnym powiedzeniem.  Często pachniało cynamonem suto sypanym na starte jabłuszka, które to tworzyły pierzynkę na ryżu czy kaszy. Ojciec przywoził jabłka z pobliskiego targu, gdzie nikt jeszcze nie słyszał o opryskach i chemii. Jabłka wdzięczyły się swoją nieco zmąconą urodą, wcale się tego nie wstydząc. Gdy dziś zbieram je z mojego sadu, przypominam sobie, jak sąsiedzi obdarowywali nas nieraz tymi rajskimi owocami a mama skrzętnie  je przebierała, obierała i segregowała, bo każde jabłuszko miało swoje miejsce. A to na kompot, a to ma powidła za śliwkami, a to na mus jabłkowy, a to w końcu  na ocet.

Jabłko nie bez powodu znalazło się w raju. Ten nieziemski owoc jest wielkim bohaterem.  Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ma naturę termiczną ochładzającą, smak słodki i lekko kwaśny i nie od parady sezon na jegomościa zaczyna się późnym latem, bo skutecznie likwiduje  ” gorąco późnego lata”. Jabłko pomaga wytwarzać organizmowi płyny organiczne, nawilżają i ochładzają. Skutecznie poprawiają apetyt i są lekarstwem na niestrawność. Zawarte w nich kwasy jabłkowy i winowy powstrzymują rozwój fermentów i bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym a pektyny usuwają cholesterol i trujące metale, takie jak ołów czy  rtęć. Owoc ten świetnie reguluje skoki nastrojów emocjonalnych i pomaga w hipoglikemii, regulując poziom cukru we krwi.  Działa bardzo korzystnie na wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Ma taką moc, że potrafi nawet zmiękczyć kamienie żółciowe. Kolejną jego zaletą jest fakt, że musu  z jabłek nie potrzeba słodzić, ma tyle słodyczy,  jest nieziemsko kremowy, a dzięki pektynom wystarczy tylko chwilka aby cieszyć się i rozkoszować przy każdej okazji  tym rajskim owocem.

1 kilogram jabłek obierz, pokrój w kosteczkę, przełóż do garnka z grubszym dnem lub do garnka szklanego ( używam tylko takie – są rewelacyjne, łatwe w myciu) dodaj 1/4 szklanki  wody i gotuj na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną. Jeżeli zajdzie potrzeba dodaj jeszcze odrobiną wrzątku, mieszaj w trakcie duszenia.  Możesz dodać do gotowania jabłek drobno pokrojone świeże daktyle, to zależy od odmiany jabłek, czy są kwaśne czy słodkie. Dobrym dodatkiem jest też odrobina soli- podniesie smak i wyostrzy słodycz. Na koniec posyp mus łyżeczka cynamonu.  Przełóż do słoiczków i albo zużyj na bierząco, przechowując w lodówce  albo pasteryzuj.  Voila 😉

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress