Home Jesień Pasternaczki czyli klopsiki z pasternaku

Pasternaczki czyli klopsiki z pasternaku

przez Elusia

Właściwie są to placuszki, ponieważ klopsiki kojarzą mi się z czymś wytrawnym. Jednak placki, wydaje  mi się to te  kładzione  łyżką na rozgrzaną patelnię a tu… no właśnie lepię klopsiki. No cóż, pasternak jest słodki, więc nijak nazwać mi ten przysmak. Jedno jest pewne, jak tylko je usmażycie od razu przekonacie się jak pyszne, słodkie i chrupiące są pasternaczki- może ta nazwa będzie odpowiednia ;D

Z pewnością pokochają je dzieci za słodycz i chrupiącą konsystencję.  A wszystko to z dwóch składników, no, chyba, ze dodacie jeszcze cebulę 🙂

 

SKŁADNIKI:


430 g pasternaka

3 łyżki mąki z cieciorki ( można zmielić cieciorkę samemu, jeśli macie mocny robot lub kupić gotową mąkę)

1 nieduża cebula

sól i pieprz do smaku ( uwaga, placki są słodkie !)

oliwa do smażenia


WYKONANIE:


Od razu powiem szczerze, trochę kombinowałam, więc napiszę po kolei co zrobiłam, sami uznacie, czy po prostu pominąć pierwszy krok.

1.  Pasternak zetrzeć na tartce o grubych oczkach

2.  Cebulę drobno pokroić

3.  Dodać do pasternaka cebulę, mąkę z cieciorki, sól i pieprz wg uznania i wszystko zmielić w mikserze- masa ma być jak żwir, no może trochę drobniejsza.

4.   Formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego i mocno ubijając spłaszczyć je w dłoniach.

5. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć klopsiki do zarumienienia.

6. Podawać z jogurtem, surówką z marchewki i jabłka lub polane gęstym, domowym sokiem ( np. jagodami we własnym soku)

SMACZNEGO 🙂


PS. masę trzeba dobrze ubić, aby klopsiki nie rozsypały się gdy będziecie je smażyć. Masa po zmiksowaniu jest lekko wilgotna, ale nie mokra, jak już pisałam jest takim bardzo drobnym żwirem.

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress