LatoSmakołyki Lody jagodowe przez Elusia 15 września 2018 napisany przez Elusia 15 września 2018 Lody z mrożonych jagód. Jeżeli takie macie to zachęcam. Na targach widziałam jeszcze borówkę amerykańską- też może być. Nie jest to sorbet tylko zwyczajne lody na śmietanie i żółtkach. Były przepyszne! SKŁADNIKI: 400 ml mleka ( np. kozie) 500 ml śmietany – gęstej kremówki szczypta soli 5 żółtek 10 łyżek nierafinowanego cukru 1 litr jagód WYKONANIE: Utrzyj żółtka na puszysty krem z cukrem. Zmiksuj zamrożone jagody. Dodaj do jagód żółtka z cukrem, śmietanę, mleko i sól Wymieszaj składniki i przełóż do maszyny do lodów. W przypadku, gdy nie masz maszyny włóż masę do zamrażarki i miksuj ją co 20 minut przez 1.5 godziny umieszczając ją za każdym razem w zamrażarce. Proces ten usunie kryształki lodu a masa będzie puszysta. SMACZNEGO 🙂 Wydrukuj Przepis 0 komentarz 0 FacebookTwitterPinterestEmail Elusia poprzedni post Domowa nutella następny post Szakszuka zobacz moje inne przepisy Pieczone bataty z cynamonem i czerwoną pomarańczą 10 marca 2022 Zmiana-metamorfoza 18 maja 2021 Naleśniki z figą, makiem i pasternakiem 9 stycznia 2020 Figa z makiem, pasternakiem 7 stycznia 2020 Makowe kule 13 grudnia 2019 zostaw komentarz Cancel Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Δ