Home Lato Lody jagodowe

Lody jagodowe

przez Elusia

Lody z mrożonych jagód. Jeżeli takie macie to zachęcam. Na targach widziałam jeszcze borówkę amerykańską- też może być. Nie jest to sorbet tylko zwyczajne lody na śmietanie i żółtkach. Były przepyszne!

SKŁADNIKI:

400 ml mleka ( np. kozie)

500 ml śmietany – gęstej kremówki

szczypta soli

5 żółtek

10 łyżek nierafinowanego cukru

1 litr jagód

 


WYKONANIE:

Utrzyj żółtka  na puszysty  krem z cukrem.

Zmiksuj zamrożone jagody.

Dodaj do jagód żółtka z cukrem,  śmietanę, mleko i  sól

Wymieszaj składniki i przełóż do maszyny do lodów. W przypadku, gdy nie masz maszyny włóż masę do zamrażarki i miksuj ją co 20 minut przez 1.5 godziny  umieszczając ją za każdym razem  w zamrażarce. Proces ten usunie  kryształki lodu a masa będzie  puszysta.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress