Home Dodatki Domowa nutella

Domowa nutella

przez Elusia

Przyznacie, że ten rok jest bardzo obfity i urodzajny. I mimo ogromnej suszy na Dolnym Śląsku mój ogród uginał się od owoców. Na starym orzechu włoskim nigdy nie widziałam tylu orzechów i jeśli wiewiórki nie wyniosą wszystkiego to chyba pojadę na targ 😉 Już  puste słoiki skończyły mi się w spiżarni, chciałam kupić a pani za ladą oznajmiła mi, że nawet w hurtowni ich nie ma! Acha, to nie tylko ja mam ten problem, widać nie tylko ja mam urodzaj na ogrodzie 🙂 Śliwki już prawie się kończą, więc ostatki zostały spożytkowane na Niebo w Gębie Nutellę Domową !

I nie nazywajcie jej nutellą do tych, którzy nutellę znają ze sklepowych półek ! Tamta jest tak przejaskrawiona, mdła i słodka, że nie docenią tej domowej, oni mają nadwyrężone kubki smakowe i musieli by nie jeść nutelli przez rok, ażeby docenić domową. Powiedzcie, że to czekoladowa niespodzianka 😉 No to do dzieła !

SKŁADNIKI:

0,75 l ( 3/4 słoika litrowego)  powideł śliwkowych ( przepis TU) lub ze słoika od np. babci

1 szklanka masła z orzeszków ziemnych ( przepis TU,  a ze sklepu masło najlepiej niesolone)

1 gorzka 70 procent czekolada

2,5 łyżki kakao

pół łyżeczki soli

 


 

WYKONANIE:

Czekoladę roztop w  szerokim naczyniu ciągle mieszając, dodaj masło orzechowe, roztop, dodaj kakao, śliwki i sól

Wymieszaj wszystkie składniki. Możesz je dodatkowo zmiksować, ja tego nie robiłam. Jeśli ocalisz przed łasuchami przełóż do małych słoiczków i zagotuj- 20 minut pasteryzuj.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress