Home Dodatki Masło orzechowe

Masło orzechowe

przez Elusia

Dziś zachęcam Was do robienia masła orzechowego w domu. Powód: wiem co jem, po za tym jak raz spróbujecie masło własnej roboty to już nigdy nie będzie Wam smakować to, ze sklepu 🙂 Na zdjęciach masło z orzechów arachidowych, niesolonych i nieprażonych, bo uprażyłam sobie sama 😉 Otóż proces powstania masła nie jest w ogóle skomplikowany ,więc warto się pokusić. Do wykonania masła mogą być wykorzystane każde orzechy; włoskie, laskowe, pistacjowe, makadamia. Różnica jest jedynie w cenie zakupu orzeszków.

Uważajcie też, bo orzechy, a zwłaszcza arachidowe są często zagrzybione i zapleśniałe, czego nie widać pobieżnie. Przyglądajcie się więc, wąchajcie i kupujcie z pewnego źródła. Oczywiście najlepiej samemu je obrać, bo w skorupce nie jełczeją, mogą być dłużej przechowywane.

Jak to zrobiłam? Kupiłam orzeszki nie solone i nie prażone – 0,5 kg. Uprażyłam je w piekarniku- 180 stopni około 10-15 minut mieszając aby równomiernie się uprażyły. Następnie zmiksowałam w blenderze- musi mieć dużo mocy-  u mnie thermomix. Miksujesz i mieszasz, miksujesz i mieszasz. Możesz dodać szczyptę soli. Uzbrój się w cierpliwość, masło na pewno powstanie!

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress