Home Lato Tort dyniowy na migdałowym spodzie pod pierzynką z malin

Tort dyniowy na migdałowym spodzie pod pierzynką z malin

przez Elusia
Tort dyniowy na migdałowym spodzie pod pierzynką z malin

Znacie agar-agar? Agar jest ekstraktem pochodzącym z algi Gelidium. Był znany już w starożytności a dziś jest stosowany na skalę przemysłową, używany jako zagęszczacz i naturalny konserwant do żelowania. Może być stosowany do zagęszczania kremów, dżemów, konfitur, syropów, lodów, majonezu. Używany jest do produkcji kosmetyków, pasty do zębów, farb i lakierów.  Agar- agar nie ma smaku, zapachu ani koloru i ma ośmiokrotnie silniejsze właściwości żelujące niż żelatyna. Daje uczucie sytości, pomaga w opróżnianiu i trawieniu i ma bardzo mało kalorii.  Jest bogaty w minerały, takie jak wapno, żelazo, fosfor i magnez, działa antybakteryjnie i jest bogaty w witaminy A,C,D i K.  Ta żelująca roślina aktywuje układ odpornościowy,  wspomaga  w oczyszczaniu ciała z toksyn i wzmacnia kości, paznokcie i włosy. Oczyszcza organizm z metali ciężkich i substancji radioaktywnych.

Agar- agar tężeje w temperaturze pokojowej. Najczęściej stosuje się 2 g proszku, tj. 1 łyżka na 500 ml wody.

Agar-agar  należy  wymieszać w małej ilości płynu podnieść temperaturę  do 85 stopni lub doprowadzić do wrzenia i trzymać na wolnym ogniu około 5 minut a następnie uzupełnić resztą płynu i dobrze wymieszać, odstawić aż stężeje. Jeżeli konsystencja jest za gęsta wystarczy podgrzać całość i rozrzedzić płynem.

Lub drugi sposób:

Odmierzony agar wsypać do spodka lub kieliszka z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej poniżej 20 st.C). Moczyć 10-15 minut. Zawartość wlać do przyrządzanej potrawy w momencie, kiedy zaczyna ona wrzeć. Mieszać często. Proszek powinien rozpuścić się całkowicie po maksymalnie 5 minutach.

U mnie świetnie sprawdził się w malinach, które są uwieńczeniem dyniowego tortu. Tort jest bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu a efekt naprawdę woow!

 

Składniki:

Na spód:

1. 1 szklanka migdałów

2. 4 duże daktyle

Masa dyniowa:

1.    4-5 łyżek cukru nierafinowanego

2.      250 g upieczonej i zmiksowanej dyni

3.     200 g masła

4.     1 łyżeczka przyprawy do piernika

5.     4 łyżki spirytusu

Pierzynka: 

1.   280 g  malin

2.   3 łyżki miodu

3.   łyżka płaska  agar agar

 


Wykonanie:

1.   Zmiksuj migdały i dodaj do nich daktyle

Zmiksuj masę, przełóż do tortownicy posmarowanej masłem lub olejem kokosowym i dobrze ubij.

2.  Utrzyj masło na puch z cukrem, dodawaj po łyżce dyni, ucieraj do połączenia składników, dodaj spirytus – po łyżce i ucieraj aż masa się połączy. Możesz też wszystko w kolejności miksować w blenderze – będzie szybciej.

Wyłóż masę na spód migdałowy.

3.   Maliny  umieść w garnuszku, pomału podgrzewaj na wolnym ogniu, dodaj miód, a gdy się będą gotowały dodaj rozpuszczony agar agar w małej ilości wody i zagotuj.

Odczekaj aż maliny  przestygną i wyłóż na masę dyniową. Wstaw do lodówki na czas aż wszystko zastygnie ( około 2 godzin)

NO PYCHA !!! SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress