Home Jesień Poranna kaszka jaglana z przyprawą piernikową

Poranna kaszka jaglana z przyprawą piernikową

przez Elusia

Mam dzisiaj przepis z wykorzystaniem przyprawy piernikowej – przepis TU,  która świetnie komponuje się z poranną kaszą jaglaną 🙂

Rodzynki, bo dzisiaj o nich mowa, to niesamowite źródło energii,  zawierają bowiem łatwo przyswajalne cukry, dostarczające mnóstwo siły,  a także witaminy z grupy B, które to wspomagają  organizm przy długotrwałym wysiłku fizycznym, a także  wzmacniają  osoby zestresowane i zmęczone.  Zawierają dużo żelaza, które leczy niedokrwistość czyli anemię, oraz miedź i mangan. Rodzynki posiadają  moc  wspomagania  funkcjonalności  mózgu a nawet pomagają  poprawić pamięć. Ogólnie wzmocnią układ nerwowy. Te małe słodkości są źródłem flawonoidów, antyoksydantów i mirycetyny,  która chroni przed chorobą Alzheimera. Dla tych, którzy mają problemy z jelitami, również znajdzie się rada. Otóż rodzynki dzięki zawartym w nich kwasom organicznym, fruktozie i pektozie mają właściwości przeczyszczające, więc  świetnie oczyszczają  i usprawniają jelita i poprawiają formowanie stolca, a nawet zapobiegają powstawaniu raka jelita grubego.

Żeby nie było za mało, rodzynki odżywiają nasze kości i stawy, znajdziemy w nich bowiem spore ilości wapnia i magnezu. Mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Korzystnie wpływają na wzrok dzięki przeciwutleniaczom.  Zawierają aminokwas  zwany argininą który to pomaga przy niepłodności i wzmacnia libido oraz leczy impotencję. Zawierają dużo potasu i magnezu, które neutralizują nadmiar kwasów w organizmie. Pomagają również dbać o zęby, a to za sprawą kwasu oleanolowego, który to wzmacnia zęby i uniemożliwia rozwój bakterii odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy ,a wapń w nich obecny zapobiega pękaniu i uszkodzeniu szkliwa.

A co powiecie jeszcze na fakt, że rodzynki zawierają  katechiny, czyli cudowne przeciwutleniacze skutecznie uszczelniające naczynia krwionośne i regulujące ciśnienie krwi oraz ogólnie wzmacniające serce.   Nie wspomnę już o ich smaku, który wspaniale komponuje się w wielu, nie tylko słodkich potrawach. Włosi np. doprawiają rodzynkami cebulę, ale o tym już w następnym poście 😉

SKŁADNIKI:

1 szklanka kaszy jaglanej

3-5 szklanek wody  (to zależy jak gęstą lubisz kaszę na śniadanie- ja lubię rzadką, poza tym mój garnek jeszcze stoi na ciepłym murku przy piecu a kasza lubi  z czasem gęstnieć)

4 daktyle medjool 

3 łyżki upieczonej i zmiksowanej dyni

5 cm świeżej kurkumy startej na tartce lub 1/2 łyżeczki w proszku

2 łyżeczki masła 

1 łyżeczka przyprawy do piernika ( przepis TU )

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka rodzynek

1 łyżka goi

1 łyżka uprażonych i pokruszonych pistacji ( nie solonych)

                                                                        masło orzechowe wysokiej jakości- 1-2 łyżki


WYKONANIE:

Kaszę przepłucz na gęstym sicie i najlepiej zamocz na noc w wodzie wraz z pokrojonymi dość drobno daktylami.

Rano dodaj sól i masło i gotuj do miękkości.

Do gotowej kaszy dodaj startą kurkumę, dynię, przyprawę do piernika i masło orzechowe.

Podawaj posypaną bakaliami 🙂

SMACZNEGO

🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress