A co z tym mlekiem, pić czy nie pić? Nie będę zajmować się tu względami etycznymi, tym jakie życie prowadzi dziś krowa, bo tematem, który chcę poruszyć jest rodzaj mleka , czyli dla kogo mleko krowie a dla kogo kozie? Oczywiście daleko jestem od picia mleka z kartonu, obojętnie którego, skłaniam się tutaj do mleka od szczęśliwych zwierząt, które wiodą radosne życie na dużych pastwiskach. I tu już mogę stwierdzić, że szczęśliwsze są kozy, bo najczęściej takie właśnie życie prowadzą.
Mleko krowie i jego produkty mają zimną naturę i działają silnie nawilżająco na organizm. Tak więc nawilżają suchość w organizmie i odżywiają Yin ( wg Medycyny Chińskiej). Nasza dieta, oparta na produktach mlecznych najczęściej prowadzi do zawilgocenia organizmu i powoduje gromadzenie się śluzu. ( zapalenie zatok, ciągłe przeziębienia- zwłaszcza u dzieci, spożywających sporo nabiału i cytrusy), zapalenie oskrzeli, przewlekłe bóle głowy z uczuciem ciężkości i tępym uściskiem, przewlekłe przeziębienia z dużą ilością śluzu). U dzieci poniżej ósmego roku życia środkowy ogrzewacz ( wg. Medycyny chińskiej) nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i nie radzi sobie z nadmiarem pożywienia o naturze zimnej, które powoduje powstawanie wilgoci i śluzu w organizmie.
Mleko kozie natomiast ma naturę ciepłą i w świetle problemu jaki stwarza nabiał krowi, kozi stanowi wyjątek. Przede wszystkim kozy to zdrowe i czyste zwierzęta, którym nie podaje się antybiotyków oraz innych leków. Struktura mleka koziego jest o wiele lżej strawna, ponieważ mleko kozie jest już z natury homogenizowane a jego tłuszcz o mniejszych cząsteczkach jest o wiele lepiej trawiony niż tłuszcz mleka krowiego. Zawiera też o wiele więcej składników odżywczych niż nabiał krowi.
Wg Medycyny chińskiej mleko kozie ma smak słodki, naturę termiczną od neutralnej po ciepłą, wspomaga śledzionę, wątrobę, płuca, nerki i jelito grube. Znajduje się w przemianie Ziemi, wzmacnia qi ( w skrócie – energię organizmu) i krew, nawilża suchość ( ale nie powoduje wilgoci), rozprasza zastój krwi. Wskazane przy niedoborze energii, zmęczeniu, wycieńczeniu, wyczerpaniu umysłowym, niedoborze yin, suchości w jamie ustnej i gardle, kaszlu, suchej skórze, zaparciach i nerwowości. Spożywanie nabiału powinno jednak zawsze wiązać się ze zdrowym rozsądkiem, tak z resztą jak ze wszystkim, gdyż zasada brzmi, że wszystko może być lekarstwem ale i trucizną.
Mam dla Was bardzo prosty przepis na wyśmienity obiad wiosenny… z jogurtem kozim 🙂