Home Jesień Weganskie – pyszne golabki

Weganskie – pyszne golabki

przez Elusia

Znów się chwalę, bo wyszły naprawdę cudowne ! Pyszne i wyborne, smakują jak sto dolarów ;D. Kiedyś uwielbiałam gołąbki i jestem przeszczęśliwa, że wersja bezmięsna może być tak pyszna 🙂 Jeśli jeszcze dorobicie sobie sos pomidorowy, będziecie w raju 🙂

SKŁADNIKI:


12 liści kapusty ( u mnie włoska) wrzuconych na osolony wrzątek z przyprawami ( skład poniżej) i krótko ugotowanych  ( po tym możesz usunąć delikatnie  zgrubiałe części w środku liści kapusty, tak aby nie uszkodzić liścia.

200 g tofu

3 łyżki sosu sojowego

500 g pieczarek

1 duża cebula

3/4 szklanki ryżu plus trzy razy tyle wody

sól i pieprz

oliwa

przyprawa grzybowa ( przepis TU) – możesz ewentualnie pominąć


Przyprawy do gotowania kapusty i gołąbków:


1/4 łyżeczki nasion kozieradki

2 liście laurowe

4 kulki owocu jałowca i 4 kulki ziela angielskiego

kilka kulek całych ziaren pieprzu

ewentualnie jeszcze sól


WYKONANIE:


Ryż ugotuj w osolonej wodzie  w proporcji 1: 3

Liście kapusty ugotuj w osolonej wodzie z podanymi wyżej przyprawami. Wodę zachowaj.

Cebulę pokrój w kostkę i uduś na oliwie aż będzie szklista.

Tofu pokrój w kostkę i usmaż na oliwie, po czym polej je sosem sojowym i pozostaw na patelni, mieszając, aż wchłonie cały sos sojowy. Następnie rozgnieć tofu widelcem. Dodaj do cebuli.

Pieczarki pokrój w kostkę i usmaż na oliwie aż wyparuje z nich cała woda a pieczarki lekko się podsmażą. Dodaj je do cebuli i tofu. Dodaj też ryż. Dopraw masę solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

Zawijaj farsz w liściach kapusty. Ułóż gołąbki w garnku, zalej wodą z gotowania liści  kapusty i gotuj około pół godziny, uważając, aby kapusta się nie rozgotowała.

Podawaj z sosem pomidorowym.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress