Home Jesień Zupa grzybowa z kluskami z cieciorki i jarmużem

Zupa grzybowa z kluskami z cieciorki i jarmużem

przez Elusia
Zupa grzybowa z kluskami z cieciorki i jarmużem

Ilekroć gotuję tę zupę, już ileś tam razy zmodyfikowaną przeze mnie, zawsze wracam myślami do miejsca pod Warszawą, gdzie jadłam ją pierwszy raz. W niesamowitym klimacie, w drewnianym domu na odludziu mieszkała sobie para starszych już ludzi- małżeństwo, z pięcioma dogami. Pojechaliśmy tam właśnie po wymarzonego doga niemieckiego, który to był potomkiem suki, grającej w Pustyni i w puszczy. Pewnie jak niejedna nastolatka, uwielbiałam ten film, no, a już wnuczek samej bohaterki- Saby  filmu zrobił na mnie ogromne wrażenie. Dziś to już tylko wspomnienia 🙂

Zupa jest bardzo pożywna, a to za sprawą zagęszczenia jej warzywami z wywaru.  A i sama mąka z cieciorki z jajkami zapewne zaspokoi apetyt, natomiast śmietana, chociaż rzadko jej używam,   w tej zupie jest  kropką nad i.

SKŁADNIKI:

2,5 l wody

4 łyżki mąki z cieciorki

3 jaja

2 marchewki

1 pietruszka

 kawałek selera

10 cm pora

3 liście kapusty

3 liście jarmużu

1/2 szklanki śmietany  

1 łyżka miso ciemnego

1 szklanka suszonych grzybów

1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek

1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej 

listek laurowy

4 kulki ziela angielskiego

1 łyżka ghee lub 3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

liście zielonej pietruszki


WYKONANIE:

Grzyby suszone zamocz  na noc w 1 l wody ( tej do zupy)  rano ugotuj, gdy przestygną przecedź przez sito, wodę zachowaj a grzyby pokrój drobno.

Zmieszaj wodę z grzybów z 1,5 l wody, dodaj warzywa, przyprawy i gotuj aż jarzyny będą miękkie. Wtedy zmiksuj je na pure i dodaj z powrotem do zupy.

Jajka rozbełtaj z solą i z mąką z cieciorki ( muszą być dobrze wymieszane) i odstaw .

Rozgrzej tłuszcz na patelni i wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Długo nie mieszaj, poczekaj aż się przysmażą. Gdy będą gotowe przełóż je do zupy. Dodaj też gotowane suszone grzyby.

Liście jarmużu wrzuć na wrzątek w osobnym garnku i gotuj 1 minutę a następnie odcedź i zalej lodowatą wodą. Odcedź.

Zagotuj zupę.  Gdy zupa wrze kładź małą łyżeczką porcje klusek , nie mieszaj zupy, czekaj aż kluski się zagotują i pozostaną w całości.

                   Śmietanę wymieszaj z paroma łyżkami  wywaru z zupy i wlej do zupy.

Na koniec dodaj jarmuż i posiekaną zieloną pietruszkę.

SMACZNEGO 🙂

 

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress