Nerkowce to jedne z mniej kalorycznych orzechów. Jak twierdzą badania, wystarczy garść orzechów dziennie aby zminimalizować uczucie głodu i warstwę tłuszczu w okolicach brzucha. Okazuje się bowiem, że nerkowce podnoszą poziom serotoniny w organizmie, która to zmniejsza apetyt i działa znacząco na poprawę nastroju. W dodatku orzechy te zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utracie wagi.
Orzechy nerkowca zawierają żelazo i magnez oraz selen i cynk, a pierwiastki te działają odmładzająco na włosy i paznokcie, świetnie też pomagają zmagającym się z przetłuszczającymi się czy wypadającymi włosami. Nerkowce zawierają wiele witamin i mają bardzo korzystny stosunek kwasów omego -3 do omega – 6.
A kto nie przepada za kalafiorem, to danie napewno skradnie jego uczucia. Wyraźny smak jegomościa łagodzą orzechy nerkowca a garam masala ( niedługo podam przepis na domowe) cudownie dogadza zmysłom.