Home Jesień Kalafior z sosem z nerkowców

Kalafior z sosem z nerkowców

przez Elusia

Nerkowce to jedne z mniej kalorycznych orzechów. Jak twierdzą badania,  wystarczy garść orzechów dziennie aby zminimalizować uczucie głodu i warstwę tłuszczu w okolicach brzucha.  Okazuje się bowiem, że nerkowce podnoszą poziom serotoniny w organizmie, która to zmniejsza apetyt i działa znacząco na poprawę nastroju.  W dodatku orzechy te zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utracie wagi.

Orzechy nerkowca zawierają żelazo i magnez oraz selen i  cynk, a pierwiastki te działają odmładzająco na włosy i paznokcie, świetnie też pomagają zmagającym się z przetłuszczającymi się czy wypadającymi włosami. Nerkowce zawierają wiele witamin i mają bardzo korzystny stosunek kwasów omego -3 do omega – 6.

A kto nie przepada za kalafiorem, to danie napewno skradnie jego uczucia. Wyraźny smak jegomościa łagodzą orzechy nerkowca a garam masala ( niedługo podam przepis na domowe) cudownie dogadza zmysłom.

SKŁADNIKI:

1 nieduży kalafior

1 szklanka nerkowców uprażonych

1 szklanka wywaru z warzyw lub gorącej wody

1 szklanka pomidorów pieczonych ( przepis TU) lub pulpy pomidorowej

1/2 łyżeczki garam masala ( przyprawa)

1 łyżeczka nasion gorczycy

4 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

1/4 łyżeczki soli

WYKONANIE:


Kalafior podziel na różyczki

Ziarna gorczycy upraż na suchej patelni i utłucz w moździerzu

Czosnek rozetrzyj w makutrze, dodaj sól, utłuczone ziarna gorczycy i  garam masala

Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią czosnek z ziołami, podsmaż, dodaj kalafior, wodę i pomidory pieczone

Duś danie aż kalafior będzie gotowy ( al dente) ewentualnie dosól

Połowę orzechów zmiksuj z niewielką ilością wody i dodaj do kalafiora, dosyp resztę orzechów.

Podawaj z kaszą jaglaną i ogórkami kiszonymi

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress