Home Warzywa Omlet ze szparagami i młodziutką rzodkiewką

Omlet ze szparagami i młodziutką rzodkiewką

przez Elusia

Choć na zdjęciu pysznią się niezapominajki, nie są ani smaczne, ani jadalne, no, nie otrujemy się nimi, jednak jeść nie polecam.Te urocze kwiaty zdobią tylko moje zdjęcia. Za to omlet wyszedł wspaniały, zdecydowanie czosnkowo- tymiankowy – dzięki czosnkowi niedźwiedziemu. Więc jeżeli jecie jaja i śmietanę, tym razem na moim stole rozpusta 🙂 białkowa.

Składniki:

6 jaj

Łyżka śmietany

Pęczek szpinaku

Pęczek szparagów

Kilka bardzo młodych rzodkiewek z liśćmi

Łyżka czosnku niedźwiedziego- świeżego lub łyżeczka suszonego

1 łyżka masła ghee

1 łyżka orzechów arachidowych uprażonych, najlepiej nie solonych

Garść szczypiorku

Sól i pieprz do smaku

Pół łyżeczki liści świeżego tymianku


Wykonanie:

1.  Szparagi przełam, aby oddzielić twardszą część, zalej  osolonym wrzątkiem, gotuj przez 3-5 minut i przelej lodowatą wodą.

2.  Szpinak umyj, pokrój,  uduś na dobrze rozgrzanym maśle (1/2 łyżki, krótko, tak, aby zmniejszył zdecydowanie objętość, lecz pozostał zielony i soczysty odlej wodę, jeżeli zostanie. Dodaj do niego szparagi, posiekane rzodkiewki z liśćmi, czosnek niedźwiedzi, lekko podgrzej wszystko.

3.  Jaja rozbełtaj ze śmietaną, solą i pieprzem, dodaj szczypiorek i wylej na mocno rozgrzane masło ghee, najlepiej na nie przywierającej patelni.

4.  Podawaj warzywa na omlecie i posyp orzechami.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress