Home Lato Czereśniowy puchar

Czereśniowy puchar

przez Elusia
Czereśniowy puchar

Co jem latem  na śniadanie? Wstaję raniutko i albo biegam po lesie albo ćwiczę jogę. A potem wchodzę na drzewo i pałaszuję czereśnie, po drodze jeszcze zahaczam o truskawki, gdzieś wpadnie pod rękę porzeczka i pełna wracam do domu. Potem czeka groszek w strąkach, kalarepa do schrupania…och jak ja kocham ten czas!  A kiedy wpadnie w moje ręce kapusta, no tej nie da się tak szybko schrupać, biegnę z nią do pieca i obmyślam po drodze przepis 🙂 Lubię ciągle coś wymyślać, taka dusza niespokojna ze mnie. I tym razem zamiast prosto z drzewa zjadłam czereśnie z pucharu!

 

Składniki:

2 szklanki wypestkowanych czereśni

3/4 szklanki śmietany kremówki ( nie UHT)

3/4 szklanki orzechów laskowych uprażonych

8 świeżych daktyli

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 małe mango lub pół dużego

1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu

szczypta soli

1 łyżeczka masła


Wykonanie:

Orzechy zmiksuj, dodaj 4 daktyle i zmiksuj ponownie,

Kaszę zmiksuj z 4 daktylami i mango oraz szczyptą soli ( jeżeli posoliłeś kaszę gdy ją gotowałaś nie dodawaj soli) i wymieszaj z czereśniami

Śmietanę ubij ( możesz dodać cukier, ja tego nie robiłam)

Układaj warstwami- orzechową, czereśniową, orzechową, czereśniową i na końcu ubitą śmietanę.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress