Home Dodatki Ziołowe wariacje i prosta sałatka z aromatyzowaną oliwą

Ziołowe wariacje i prosta sałatka z aromatyzowaną oliwą

przez Elusia
Ziołowe wariacje i prosta sałatka z aromatyzowaną oliwą

Zioła mają ogromną moc! Są znacznie bardziej skuteczne niż myślimy. Jeszcze niedawno tylko one służyły jako skuteczny lek, dziś niestety zapomniane i wyparte przez chemiczne leki i polepszacze smaków. Zioła działają dezynfekująco, bakteriobójczo, hamują krwawienia, oczyszczają krew, działają moczopędnie, mlekopędnie (u matek karmiących), napotnie, koją ból gardła, leczę opuchliznę, obniżają ciśnienie, poprawiają trawienie, pomagają w obstrukcji, są przeciwkaszlowe , leczą reumatyzm… i mogłabym Was zanudzić co potrafią te cudowne rośliny. Każdy znajdzie coś dla siebie, aby poprawić zdrowie.

Zioła w kuchni jako przyprawy tworzą niesamowite aromaty, polepszają smak każdej potrawy i zdecydowanie poprawiają trawienie. Najwięcej aromatu mają zioła świeże, ja często zachowuję ich zapach w oliwie zimno tłoczonej. Kroję drobno i wypełniam nimi słoik  a następnie zalewam oliwą. Bardzo ważne jest aby listki były dokładnie przykryte oliwą. Przechowuję je w lodówce. Oliwa zastyga i nie jest ciekła ale po wyjęciu z lodówki odkładam z wierzchu oliwę, wyjmuję łyżeczką taką ilość  ziół  w oliwie jaką potrzebuję i przykrywam oliwą którą odłożyłam.

Na zdjęciu zapowiedź aromatyzowanego serka koziego –  ziołowego, który znalazł się w oliwie aromatyzowanej ziołami.

Nabierzcie apetytu 🙂

Sałatka wyszła pachnąco i zachęcająco, tym bardziej, że udało mi się zebrać pierwsze ogórki z ogrodu 🙂 Możecie ją podać z serem kozim lub orzechami,  wtedy będzie bardziej pożywna, lub potraktować jako dodatek do młodych ziemniaków  lub kaszy, schrupać z chlebem, do wyboru, kto co woli.

 

Składniki:

Sałata-  jaką lubisz – u mnie liściasta, zielona i czerwona, ale może być np. masłowa

Pęczek rzodkiewek

2 ogórki

4 kwiatki nagietka- płatki ( opcjonalnie)

Mały pęczek szczypiorku

1 łyżka oliwy aromatyzowanej ziołami ( u mnie oliwa z oregano, majerankiem i hyzopem) – wybór należy do Ciebie 🙂 każde zioła są mile widziane 😉

Sól i cały czerwony pieprz do smaku


Wykonanie:

1.    Sałatę umyj, osusz i porwij lub pokrój nożem ceramicznym

2.    Szczypiorek posiekaj

3.      Rzodkiewkę i ogórek pokrój w plasterki, posól aby zmiękły

4.     Dodaj płatki nagietka i zioła w oleju oraz cały czerwony pieprz i dosól, pamiętaj, że posoliłeś ogórki  i rzodkiewkę 😉

5.    Wymieszaj składniki

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress