Home Lato Zapiekanka z kaszy gryczanej i szparagów pod pierzynką sera koziego

Zapiekanka z kaszy gryczanej i szparagów pod pierzynką sera koziego

przez Elusia

Mam bzika na punkcie szparagów, może dlatego, że sezon trwa tak krótko. Tu do kaszy gryczanej i sera  wkomponowały się znakomicie. Bardzo ważnym krokiem jest prawidłowe przyrządzenie kaszy gryczanej, ponieważ nieodpowiednie przygotowanie zniechęci do jedzenia. Kaszę niepaloną prażę na suchej patelni mieszając. Gdy stanie się bardzo gorąca prażę jeszcze 1 minutę i przelewam na sitku wrzątkiem. Wtedy zalewam ją 1,5 szklanki wrzątku, dodaję sól, rozgnieciony w moździerzu jałowiec, łyżeczkę masła, doprowadzam do wrzenia i gotuję na bardzo wolnym ogniu aż kasza wypije całą wodę. Odstawiam jeszcze na piętnaście minut i rozbijam widelcem. Kasza gotowa 🙂

Na zdjęciu kwitnące szparagi 🙂

 

Składniki:

Pęczek szparagów

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej

1,5 szklanki wrzątku

wrzątek do przelanie kaszy

kilka ziarenek jałowca

1 łyżka uprażonych i pokruszonych orzechów laskowych

2 łyżki utartego na grubej tarce sera koziego typu buncek lub innego

1 płaska  łyżka masła ghee

pieprz i sól do smaku

1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku


Wykonanie;

Ugotuj kaszę- patrz przepis wyżej

Szparagi zalej wrzątkiem  z solą i gotuj 5 minut a następnie przełóż do lodowatej wody

Podgrzej masło ghee , jedną częścią wysmaruj foremkę do zapiekanek ( 1 łyżeczkę z tego masła wykorzystaj do kaszy) w pozostałym maśle obtocz szparagi ( po prostu podziel masło na trzy części)

Ułóż w foremce kaszę, na nią szparagi, posyp utartym serem , pieprzem ( najlepiej świeżo mielonym) i orzechami

Wstaw do piekarnika -170 stopni – 20 minut

SMACZEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress