Home Dodatki Czatni ( chutney) porzeczkowe

Czatni ( chutney) porzeczkowe

przez Elusia
Czatni ( chutney) porzeczkowe

Czatni to wspaniały sos słodko-kwaśny, który stosuję głównie do serów, ale i do makaronu, pieczywa ( tostów) , pierożków. Może być podawany jako dip do warzyw. Warto wykorzystać sezon porzeczkowy i zrobić parę słoiczków na zimowe długie wieczory, choćby do przekąski serowej przy lampce czerwonego wina.

Tutaj podaję kulki białego sera koziego z ziołami, polane porzeczkowym czatni. Ulepiłam kulko serowe i obtoczyłam w czerwonym pieprzu, listkami majeranku, hyzopu i estragonu.  Może i jestem zbyt egzaltowana, ale naprawdę były pyszne 😉

 

Składniki:

1,5 kg obranych porzeczek

1 łyżka gheee

2 czerwone cebule

4 łyżki soku z utartego imbiru ( utrzyj korzeń imbiru i wyciśnij sok w dłoni)

6 nasion jałowca

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki miodu

1 szklanka wina czerwonego

1/2 szklanki octu jabłkowego

1 łyżeczka soli


Wykonanie:

1.   Rozgrzej patelnie, rozpuść ghee i uduś pokrojoną w kostkę cebulę

2.   Rozgnieć w moździerzu nasiona jałowca i  dodaj do cebuli

3.   Dodaj porzeczki, cynamon, miód, czerwone wino, ocet jabłkowy, sól, imbir i gotuj wszystko godzinę lub do wyparowania płynu, tak, aby konsystencja stała się lekko zagęszczona

4.   Zmiksuj wszystkie składniki, przełóż do słoiczków i pasteryzuj 20 minut

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress