Tutaj pasuje prawie każdy ser. Można nawet biały ser ( twaróg) uformować w kulki czy pokroić w kostkę ( oczywiście musi być dość twardy, odsączony z serwatki) ser młody, dojrzewający, buncek. Świetnie pasuje ser owczy. Ja użyłam twarogu koziego- labneh – przepis TU, który obtoczyłam w ziołach.
Oliwa z oliwek najlepsza na zimno tłoczona aromatyzowana ziołami – u mnie oliwa z oregano, majerankiem i hyzopem z dodatkiem czerwonego i zielonego pieprzu. Twarożku nie soliłam, zioła wystarczająco nadały mu aromatu. Ale można oczywiście posolić przed tworzeniem kulek 🙂
Lubię aromatyzować ziołami oliwę, w ten sposób zamykam aromat świeżych ziół w słoiczkach. Świeże listki ziół ( można pojedynczo jeden gatunek lub stworzyć mieszankę) zalewam oliwą. Należy pamiętać, że listki muszą być przykryte oliwą. Oczywiście można gęsto ubić liście i zalać oliwą lub tylko wrzucić parę gałązek dla uzyskania aromatu. Taka oliwa musi poleżeć kilkanaście dni. Natomiast listki w oliwie można spożywać od razu 🙂