Ten kremowy, pyszny serek powstaje z jogurtu, który po prostu ląduje na sitku obłożonym gazą i odcieka z serwatki. Zależnie od tego jak długo pozostanie na sicie otrzymamy różny ser- mniej lub bardziej gęsty. Tą nazwą określa się też gęsty jogurt grecki. Labneh przyrządzam z jogurtu koziego.
I tak, mniej więcej po paru godzinach otrzymamy gęsty jogurt , po parunastu godzinach zrobi nam się twaróg a gdy pozostawimy go jeszcze dłużej, serek zacznie dojrzewać i zrobi nam się bardziej wyrazisty w smaku. Wtedy to możemy go np. zakonserwować w oliwie z przyprawami -przepis TU.
Produktem ubocznym jest serwatka, która świetnie smakuje jako napój orzeźwiający sama lub z sokiem owocowym. Proces powstawania serka jest w stu procentach odwracalny, bo po dodaniu do niego serwatki może znów stać się mniej lub bardziej gęsty.
Na zdjęciach serek po 12 godzinach wymieszany z malinami i serwatka również z malinami i poziomkami 🙂