Home Dodatki Kulki koziego sera w aromatycznej oliwie

Kulki koziego sera w aromatycznej oliwie

przez Elusia

Tutaj pasuje prawie każdy ser. Można nawet biały ser ( twaróg) uformować w kulki czy pokroić w kostkę ( oczywiście musi być dość twardy, odsączony z serwatki)  ser młody, dojrzewający, buncek. Świetnie pasuje ser owczy.  Ja użyłam twarogu koziego- labneh – przepis TU, który obtoczyłam w ziołach.

Oliwa  z oliwek najlepsza na zimno tłoczona aromatyzowana ziołami – u mnie oliwa z oregano, majerankiem i hyzopem z dodatkiem czerwonego i zielonego pieprzu. Twarożku nie soliłam, zioła wystarczająco nadały mu aromatu. Ale można oczywiście posolić przed tworzeniem kulek 🙂

Lubię aromatyzować ziołami oliwę,  w ten sposób zamykam aromat świeżych ziół w słoiczkach.  Świeże listki ziół ( można pojedynczo jeden gatunek  lub stworzyć mieszankę)  zalewam oliwą. Należy pamiętać, że listki muszą być przykryte oliwą.  Oczywiście można gęsto ubić liście i zalać oliwą lub tylko wrzucić parę gałązek dla uzyskania aromatu. Taka oliwa musi poleżeć kilkanaście dni. Natomiast listki w oliwie można spożywać od razu 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress