Home Dodatki Jak ukisić paprykę

Jak ukisić paprykę

przez Elusia

Powiem szczerze, pierwszy raz, odkąd mieszkam na wsi, a to już blisko dwadzieścia lat, nazbierałam z sześciu krzaków tyle papryki, że nie wiedziałam co z nią robić.  Wcześniej zebraną już zamarynowałam, upiekłam do słoików i znów pokaźny zbiór zmusił mnie do myślenia. Zobaczcie jak ją ukisiłam 🙂

SKŁADNIKI na pięć litrowych słoików:

20 papryk

3,5 l wody

5 ząbków czosnku

2 ostre papryczki bez pestek

5 listków laurowych

15 ziaren ziela angielskiego

5 baldachimów kopru

3,5 łyżki soli

szklanka  wody z kiszenia ogórków

2 łyżeczki nasion gorczycy


 

WYKONANIE:

Wodę zagotuj z solą, wystudź i dodaj wodę z ogórków.

Papryki oczyść z nasion i pokrój na paski.

Układaj papryki do słoików, rozdziel do nich przyprawy i zalej wodą z solą i wodą z ogórków. Odstaw słoiki w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej i przykryj ściereczką. Papryka wraz z przyprawami musi być przykryta wodą. Przemieszaj codziennie górną część słoika.  Po kilku dniach zakręć słoiki,  i odłóż do zimnego pomieszczenia lub pasteryzuj przez 20 minut.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress