Home Jesień Brokuły i marchewka w sosie z czarnego sezamu

Brokuły i marchewka w sosie z czarnego sezamu

przez Elusia

Nikogo nie muszę na pewno namawiać do jedzenia brokułów, bo odkąd mają opinię anty nowotworową stały się bardzo modne. Wg TMC mają ochładzającą naturę termiczną i cierpki, lekko gorzkawy smak. Nie na darmo można je kupić jesienią na targach, bo tak u nas dojrzewają  jako sezonowe- wiosną i jesienią , ponieważ skutecznie leczą objawy gorącego późnego lata. Zawierają duże ilości kwasu pantotenowego i witaminy A,  dobrze więc działają przy zapaleniu oczu, krótkowzroczności, i na szorstką skórę. Mają więcej witaminy  C niż cytrusy i są obfitym źródłem siarki, żelaza i witamin z grupy B. Ciekawostką jest, że duża ilość chlorofilu w brokułach skutecznie zapobiega gazom powstającym przy tak dużej ilości siarki. Nie służą osobą z niedoborym jodu.

O sezamie możecie poczytać TU.  

SKŁADNIKI:

1 mały brokuł

3 marchewki

garść uprażonych orzechów nerkowca

2 łyżki tahiny z czarnego sezamu- przepis TU

pół szklanki wody

1/2 łyżeczki uprażonego na suchej patelni kuminu rzymskiego

1 łyżka ghee

1 łyżeczka miso

1 łyżka sosu sojowego

sól i pieprz do smaku


 

WYKONANIE:

Brokuł podziel na różyczki, umyj, marchewkę pokrój w kostkę.

Rozgrzej ghee w głębokim rondlu i wrzuć marchewkę, gdy będzie prawie miękka dodaj brokuł i duś  pod przykryciem aż warzywa będą al dente. W razie potrzeby podlewaj je odrobiną wody.

Przypraw je kuminem i solą  oraz pieprzem.

Miso wymieszaj z małą ilością wody aż się rozpuści, dodaj sos sojowy i tahinę. Wymieszaj i dodawaj wodę, tak, aby masa  osiągnęła konsystencję gęstego sosu.

Podawaj warzywa okraszone pokruszonymi orzechami nerkowca  z sosem z tahiny.

SMACZNEGO  🙂

 

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress