Home Jesień Sałatka z gruszki i figi z bryndzą

Sałatka z gruszki i figi z bryndzą

przez Elusia

A dziś z racji przepisu z przepyszną gruszką, trochę informacji o niej. Jak zapewne wiecie gruszki, te zimowe, świetnie się przechowują w spiżarniach a niektóre odmiany dojrzewają dopiero w grudniu.

Gruszka. Przesłodka, soczysta i przepyszna. To jeden z moich ulubionych owoców. Wg TMC – smak słodki i lekko kwaśny, szczególnie dobrze działa na płuca, usuwając z nich gorąco i nadmiar śluzu, uspokajając przy tym kaszel, nawilża je. Nawilża organizm i likwiduje suchość, gasi pragnienie przy problemach z gorącem. Dobrze radzi sobie przy leczeniu cukrzycy oraz zapaleniach pęcherza moczowego. Stosowana przy utracie głosu i zaparciach. Niestety  gruszki nie są wskazane dla osób o słabym żołądku ( słaby ogień trawienny ) ani dla tych, którzy są wychłodzeni  ( blady, nabrzmiały język i inne oznaki zimna. Nie należy ich spożywać w nadmiarze podczas ciąży.

Sałatka przepyszna, gdzie gruszka świetnie skomponowała się z kozią bryndzą i sezonowymi, świeżymi figami.

SKŁADNIKI:

4 nieduże  gruszki

4 figi

łyżka bryndzy owczej lub koziej

garść rukoli

garść orzechów włoskich

2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE:

Gruszki pokrój na ósemki

Figi pokrój na ósemki

Wymieszaj wszystkie składniki dodając łyżeczką kawałki sera.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress