Home Jesień Szpinak i tofu okraszone komosą ryżową

Szpinak i tofu okraszone komosą ryżową

przez Elusia
Szpinak i tofu okraszone komosą ryżową

Witajcie 🙂 Sezon na szpinak trwa, proponuję wegańskie danie na ciepło z wędzonym tofu. Kupujcie tofu wędzone naturalnie, takie jest bardziej przychylne naszemu zdrowiu. Wędzone nie jest też tak bardzo wychładzające, ponieważ wędzenie dodaje zdecydowanie ciepła potrawie. Szpinak natomiast smażę bardzo krótko, na dużym ogniu, tak aby wyparowała tylko woda a on został dalej soczysto zielony.

SKŁADNIKI:


200 g wędzonego tofu

1 pęczek szpinaku

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej ( komosę gotuję 1: 2 porcji wody)

sos sojowy

sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


Tofu pokrój w kostkę, skrop sosem sojowym i odstaw.

Szpinak opłucz, wysusz i posiekaj

Cebulę obierz, pokrój w piórka, czosnek rozgnieć, lub drobno pokrój

Rozgrzej  w rondlu dwie łyżki oliwy, usmaż na niej cebulę, aż będzie przyjemnie miękka i dodaj czosnek. Smaż jeszcze chwilę, aż zacznie ładnie pachnieć. Odstaw.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i usmaż na niej kostki tofu, a gdy będą  gotowe odłuż je do cebuli a na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i wrzuć na nią szpinak. Mieszając, poczekaj aż zmniejszy swoją objętość i wyparuje z niego woda ale wciąż będzie soczysto zielony.

Wymieszaj wszystkie składniki , dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z komosą ryżową i kiszonym ogórkiem lub kiszoną kapustą.

SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress