Home Jesień Pyszny humus ze szpinakiem

Pyszny humus ze szpinakiem

przez Elusia

Pyszne danie na każdą okazję, śniadanie, obiad, kolację. Cieciorki możesz ugotować więcej i wykorzystać do innych dań, np. wegański rosół , zupa ziemniaczana z brukselką okraszona pieczoną cieciorką, sałatka z buraka i cieciorki,

A dziś parę słów o szpinaku. Jego natura termiczna – ochładzająca, smak słodki, działanie moczopędne i przeczyszczające. Nawilża suchość w organizmie, gasi pragnienie i jest lekarstwem na nadmierne pragnienie przy dolegliwościach cukrzycowych. Jego ochładzająca natura oczyszcza krew z toksyn, które to powodują choroby skóry, a obecna w nim siarka pomaga łagodzić podrażnienia skóry ( np. przy opryszczce),  również jest przydatny przy nadmiernym krwawieniu z nosa. Wg TMC szpinak ma wyjątkowe właściwości potęgowania ruchów w ciele, co dobrze sprawdza się przy zaparciach jak również przy problemach z oddawaniem moczu.  Szpinak zawiera dużo żelaza jak i chlorofilu, co pomaga organizmowi w odnawianiu krwi. Posiada też sporo witaminy A i wapń.

Przeciwskazaniem do jedzenia szpinaku są kamienie nerkowe, mocne wychłodzenie organizmu ( luźne stolce) oraz nietrzymanie moczu.

Szpinak nie potrzebuje ani dużo oleju ani długiego smażenia, ten proces powinien trwać krótko- duży ogień do momentu wyparowania wody. Im bardziej rozgrzana patelnia, tym szybciej szpinak zmniejszy swoją objętość i tym mniej pojawi się wody. Pozostanie wtedy soczysty i pięknie zielony.

Przepis oraz składniki na humus znajdziesz TU, tylko zamiast czarnego sezamu dodaj biały.


Po ugotowaniu cieciorki zostaw szklankę całych ziaren do podania, jak na zdjęciu.


SKŁADNIKI:


Pęczek szpinaku

oliwa dobrej jakości

1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku

sól i pieprz do smaku

szczypta papryczki chili ( w proszku)


WYKONANIE:


Szpinak opłucz, posiekaj ( najlepiej nożem ceramicznym) lub porwij  na mniejsze kawałki.

Rozgrzej patelnię, wlej olej i wrzuć szpinak, smaż mieszając aż zmniejszy swoją objętość i wyparuje z niego woda, ale w dalszym ciągu będzie soczysto zielony- to trwa naprawdę krótko.

Dopraw szpinak solą i pieprzem.

Podawaj gotowy humus, rozsmarowując go na talerzu i okładając szpinakiem, obsyp wszystko ziarnami cieciorki, posyp paprykami i polej oliwą.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress