Dziś parę słów o selerze naciowym. Ma naturę termiczną ochładzającą i słodko- gorzki smak. Pomaga w likwidowaniu wilgoci w organizmie, oraz objawów gorąca, zmniejsza też objawy wiatru. oczyszcza krew i uspokaja wątrobę ( wzmaga produkcję żółci). Świetnie poprawia trawienie, pomaga w zmniejszaniu fermentacji trawiennej jak również reguluje kwasowość krwi, a więc i oczyszcza organizm z toksyn. W prawidłowym zestawianiu posiłków, można go jeść nawet z owocami, nie zakłócając trawienia. Sok z selera wymieszany z odrobiną soku z cytryny jest lekarstwem na przeziębienia i bóle głowy oraz bardzo pomocny przy wysokim ciśnieniu. Również skutecznie pomaga cukrzykom.
Seler naciowy jest bogaty w krzem, który jest niezbędnym składnikiem stawów, kości, tętnic i tkanek łącznych. Pomaga w leczeniu reumatyzmu i zapaleniu nerwów. A sok z selera naciowego i jabłka nazywa się eliksirem młodości, ponieważ dzięki przeciwutleniaczom chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym oczyszcza organizm. Jedzmy i pijmy soki selerowe 🙂
Kto nie przepada za ryżem, temu daniu się nie oprze. Kremowe, rozpływające się w ustach a za razem chrupiące od warzyw, z dużą dawką zielonego, zdrowe i wykwintne.