Home Warzywa Zielone risotto ze szparagami, fenkułem i selerem naciowym

Zielone risotto ze szparagami, fenkułem i selerem naciowym

przez Elusia
Zielone risotto ze szparagami, fenkułem i selerem naciowym

Dziś parę słów o selerze naciowym. Ma naturę termiczną ochładzającą i słodko- gorzki smak. Pomaga w likwidowaniu wilgoci w organizmie, oraz objawów gorąca, zmniejsza też objawy wiatru. oczyszcza krew i uspokaja wątrobę ( wzmaga produkcję żółci). Świetnie poprawia trawienie,  pomaga w zmniejszaniu fermentacji trawiennej jak również reguluje kwasowość krwi, a więc i oczyszcza  organizm z toksyn.  W prawidłowym zestawianiu posiłków, można go jeść nawet z owocami, nie zakłócając trawienia. Sok z selera wymieszany z odrobiną soku  z cytryny jest lekarstwem na przeziębienia i bóle głowy oraz bardzo pomocny przy wysokim ciśnieniu. Również skutecznie pomaga cukrzykom.

Seler naciowy jest bogaty w krzem, który jest niezbędnym składnikiem stawów, kości, tętnic i tkanek łącznych. Pomaga w leczeniu reumatyzmu i zapaleniu nerwów.  A sok z selera naciowego i jabłka nazywa się eliksirem młodości, ponieważ dzięki przeciwutleniaczom chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym oczyszcza organizm. Jedzmy i pijmy soki selerowe 🙂

Kto nie przepada za ryżem, temu daniu się nie oprze. Kremowe, rozpływające się w ustach a za razem chrupiące od warzyw, z dużą dawką zielonego, zdrowe i wykwintne.

SKŁADNIKI:


3/4 szklanki ryżu ( u mnie basmati)

2,5 – 3 szklanki wody

1 szklanka mleka kokosowego

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

sól

1 łyżeczka masła


1 fenkuł

4 gałązki selera naciowego

mały pęczek  szparagów

1 garść rzeżuchy ( u mnie z ogrodu, ale może być domowa) możesz zastąpić np. pietruszką zieloną

1 pęczek młodych liści szpinaku

sólo i pieprz do smaku

masło klarowane  ( ghee)

kilka rzodkiewek


WYKONANIE:


Wypłucz ryż i zalej go dwoma szklankami wody, dodaj sól, kurkumę, masło i gotuj.

Gdy ryż wypije wodę ponownie zalej go 1/2 szklanką wody, gdy wypije wodę zalej go mlekiem kokosowym.

Gdy wypije mleko, dodaj ewentualnie jeszcze wodę. Ryż ma być przyjemnie wilgotny ale nie rzadki, powiedzmy jak gęsta śmietana.

Na patelni rozgrzej ghee i wrzucaj po kolei warzywa :

Pokrojony w kostkę fenkuł, duś pod przykryciem, po 7 minutach dodaj pokrojony w kostkę seler – łodygi( nacią posypiesz danie na końcu), podduś aż będzie miękki i następnie dodaj  pokrojone w krążki szparagi. Duś jeszcze około 10 minut.

Gdy warzywa będą miękkie, odłóż je do miski a na patelnię dodaj odrobinę ghee i usmaż na nim pokrojony szpinak, aż wyparuje z niego woda (zrób  duży ogień i mieszaj a szybko szpinak zmniejszy swoją objętość, czyli zwiędnie. Do takiego dołóż uduszone warzywa oraz ugotowany ryż.

Wszystko posyp suto rzeżuchą oraz pokrojoną rzodkiewką i podawaj jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress