Home Jesień Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

przez Elusia
Zupa pieczarkowa z makaronem

Pyszna zupa z brązowych pieczarek, dodałam do niej makaron kukurydziany. Syci i rozpieszcza kubki smakowe, zwłaszcza, że wzbogaciłam ją  śmietaną 🙂

Pieczarka brązowa jest bardziej aromatyczna od białej. Grzyby te są niskokaloryczne i w 90 procentach składają się z wody. Błonnik, który znajduje się w grzybach ma zdolności oczyszczające i normujące poziom glukozy we krwi. Pieczarki są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B- B2,B3, B5 i  B9 . Lektyny natomiast działają przeciwnowotworowo a przeciwutleniacze chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Warto więc pieczarki wprowadzać do diety.

SKŁADNIKI:


400 g pieczarek brązowych ( mogą być białe)

1 marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielone liście pora i kapusty

2,5 litra wody

1/2 łyżki masła ghee

sól i pieprz do smaku

1/3 łyżeczki zmielonej kozieradki

listek laurowy, 4 kulki ziela angielskiego, szczypta lubczyku

1 pęczek zielonej pietruszki

60 g makaronu kukurydzianego

śmietana

2 łyżki sosu sojowego


WYKONANIE:


Marchewkę pokrój w pół-plasterki lub ćwierć-plasterki, kapustę pokrój w kwadraty.

Zalej wodą włoszczyznę wraz z marchewką i kapustą, ugotuj rosół. Marchewkę i kapustę pozostaw a pozostałe warzywa wyjmij.

Wrzuć do zupy makaron i gotuj wg instrukcji na opakowaniu makaronu.

Pieczarki pokrój w półplasterki.

Rozgrzej patelnię, wyłóż ghee i usmaż pieczarki, po wrzuceniu na patelnię nie mieszaj ich jak najdłużej, żeby się lekko przyrumieniły.

Umieść usmażone pieczarki w zupie, zagotuj ją, zdejm z ognia, przypraw i dodaj śmietanę i sos sojowy oraz liście zielonej pietruszki.

Odstaw zupę aby smaki się przegryzły

.SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress