Home Dodatki Czerwona kapusta z kwiatami siedmiolatki

Czerwona kapusta z kwiatami siedmiolatki

przez Elusia

Jak ja kocham maj! Wy też? Te cudowności kwiatów, ta żywa zieleń wszędzie, te kolory rozmaite. Mam wrażenie, że wszystko tak szybko się zmienia, że nie nadążam się nacieszyć. Tudzież kwitną jedne kwiatki gdzieś tam już inne. Och i ach, tyle wzruszeń i zachwytów. I jakiś niedosyt czuję, gdy tak szybko jedne przekwitają a już drugie wiodą prym.

Nawet szczypiorek ma swoje fioletowe piękności. Siedmiolatka, bo ona tak cudnie kwitnie, ma dość ostre w smaku kwiatki, które z powodzeniem zastąpią cebulę. Kapusta może trochę nie sezonowa jak na tę porę roku, ale po porządkach w mojej ziemiance wydobyłam jeszcze dwie nieboraczki. Więc jedna już zjedzona a druga czeka łaskawie na pomysł, co ja z nią zrobię 😉

SKŁADNIKI: 


1 nieduża kapusta czerwona

1 łyżka masła,

duży pęczek szczypiorku siedmiolatki z kwiatami

1 jabłko kwaśne

kilka rzodkiewek 

3 łyżki octu jabłkowego ( reguluj, zaczynając od dwóch – wg gustu)

3 goździki

1/4 łyżeczki mielonej kozieradki 

sól i pieprz do smaku

wrzątek


WYKONANIE:


Kapustę poszatkuj, zalej niewielką ilością wrzątku, dodaj goździki  i gotuj do miękkości, uważając aby się nie przypaliła, gdy wyparuje woda, dolej wrzątku. Na koniec gotowania woda powinna wyparować.

         Do gotowej kapusty dodaj starte jabłko, kozieradkę, posiekany szczypiorek z kwiatami,  półplasterki rzodkiewki, łyżkę masła, sól i pieprz oraz ocet jabłkowy.

           Podawaj  z kaszą gryczaną lub z  kluskami.

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress