Home Jesień Zupa soczewicowa z selerem naciowym

Zupa soczewicowa z selerem naciowym

przez Elusia

Jadacie soczewicę? Ja przyrządzam ją bardzo często. Jest bardziej przyjazna naszemu układowi trawiennemu  niż groch czy fasola, a do tego nie trzeba jej moczyć, chociaż warto, bo moczenie czyni ją jeszcze bardziej strawną i skraca się czas gotowania.  Czy wiecie,  że soczewica jest jedną z pierwszych roślin uprawowych? Rośnie i jest spożywana we wszystkich regionach naszej planety. Soczewica brązowa to ta czerwona, bez łupinki, czerwona się rozgotowuje a brązowa, z racji otoczki pozostaje, w zupie na przykład, w całości. Jej natura termiczna wg TMC jest neutralna, smak łagodny, należy do przemiany Wody, chociaż jest słodka, więc w przemianie Ziemi też można ją gotować ( mówię o gotowaniu wg pięciu przemian, kiedyś o tym napiszę) . Soczewica ma działanie moczopędne i korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, stymuluje też system nadnerczy. Bardzo skutecznie wzmaga aktywność i witalność nerek ( czyli esencję Jing).

Tu wspaniale wkomponowała mi się z selerem naciowym, do którego długo dojrzewałam 😉 dziś bardzo mi smakuje, a to chyba dlatego, że od pewnego czasu uprawiam go w ogródku. No jest, to trzeba coś z nim zrobić. I tak zaprzyjaźniliśmy się na zawsze 🙂

SKŁADNIKI:


2,5 l wody

pęczek włoszczyzny ( seler, pietruszka, kapusta, por, marchew)

3/4 szklanki soczewicy brązowej

kilka gałązek selera naciowego

1/2 łyżeczki zmielonej kozieradki

garść liści natki pietruszki

liść laurowy, kilka kulek ziele angielskiego

sól i pieprz

2 łyżki oliwy


WYKONANIE:


Soczewicę wypłucz na sicie, zalej ją wodą wraz z włoszczyzną, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i gotuj do miękkości soczewicy i warzyw. Pozostaw w zupie warzywa, które lubisz. Ja preferuję w tej zupie marchew i kapustę, kroję ja na mniejsze kawałki i pozostawiam.

Gałązki selera pokrój na krążki i uduś na oliwie, listki porwij lub posiekaj najlepiej nożem ceramicznym.

Na koniec gotowania dodaj przygotowany seler naciowy do zupy.

Posól i popieprz zupę wg uznania.

Jeżeli lubisz dodaj do niej jeszcze dodatkowo oliwę z oliwek.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress