Home Smakołyki Owsiane ciasto z rabarbarowym kremem

Owsiane ciasto z rabarbarowym kremem

przez Elusia
Owsiane ciasto z rabarbarowym kremem

Kochani, tym razem lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis na wspaniałe ciasto z kolekcji ciast- Dominiki Wójciak.

Bardzo rzadko podaję tu przepisy nie mojego autorstwa, po prostu lubię tworzyć i wymyślanie przepisów daje mi dużo radości, ale gdy upiekłam to ciasto, byłam wniebowzięta i pokusiło mnie o fotografowanie, i tak dodałam zdjęcia na blog. A jak zdjęcia to i przepis 🙂  Jest pyyyszne,  koniecznie  spróbujcie.

 Kruchy spód i  nieziemska, lekko kwaskowa pianka rozpieszcza podniebienie i sprawia, że każdy kawałek znika błyskawicznie z talerza. Dominiko, dziękuję, że stworzyłaś takie cudo! Nie byłabym chyba jednak sobą, gdybym nie ingerowała w przepis, w prawdzie nieznacznie,  więc i ciasto mało się zmieniło. Jest go jednak więcej, jest cieńsze, wykonane z orkiszu  i pyszni się jako trójkąty na talerzach. Po za tym ułatwiłam sobie zadanie i pominęłam pewne czynności, co nic a nic nie zepsuło efektu.

SKŁADNIKI:


130 g mąki orkiszowej ( typ 700)

250 g płatków owsianych

250 g masła

110 g cukru nierafinowanego ( informacje TU)

szczypta soli


Krem z rabarbaru:


6 łodyg rabarbaru czerwonego

3/4 szklanki wody plus 3 łyżki

100 g masła

6 żółtek

3/4 szklanki cukru nierafinowanego

skórka otarta z niewoskowanej cytryny


tortownica – 24 cm średnicy


WYKONANIE:

Roztop masło z cukrem a  płatki wymieszaj  z mąką i solą. Połącz wszystko razem i wyłóż do wysmarowanej masłem tortownicy i dokładnie dociśnij. Piecz – 170 stopni- 30 minut.

Rabarbar umyj, pokrój w plasterki, wrzuć do rondla z 3/4 szklanki wody, cukrem, skórką z cytryny  doprowadź do wrzenia i gotuj aż rabarbar się rozpadnie. Dodaj w tedy masło i poczekaj aż się rozpuści.

Żółtka rozbełtaj z trzema łyżkami wody i wlewaj do masy rabarbarowej bardzo powoli, cały czas mieszając. Podgrzewaj masę na bardzo wolnym ogniu aż krem zgęstnieje. Ciepły krem wyłóż na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 10 minut- 170 stopni. Podawaj schłodzone.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress