Home Lato Zielony groszek z czarnym ryżem i kurkami

Zielony groszek z czarnym ryżem i kurkami

przez Elusia
Zielony groszek z czarnym ryżem i kurkami

Zielony groszek, bo to on jest dzisiaj moim bohaterem. Nasiałam go tak dużo, że chyba przez tydzień nie da mi spokoju. Najpierw muszę go zebrać, obrać, poddać obróbce termicznej i do słoików lub zamrozić. Powiem jednak szczerze, że  ten drugi sposób jest o tyle lepszy, że po pierwsze, mniej roboty a po drugie, po mrożeniu groszek nie traci swojego pięknego, zielonego koloru. Czy wiecie, ze groszek cukrowy znany jest już od ponad dziesięciu tysięcy lat? Uprawiano go regularnie i jedzono niemal na całym świecie. Podczas prac archeologicznych w Troi odkryto nawet garnek wypełniony suszonym grochem, który leżał tam przez setki lat. Dawno temu był bardzo eksluzywnym warzywem, jednak przez technikę- zamrażanie- trochę nam spowszechniał.   Groszkowe cuda już zaczynam pichcić na moim drewnem opalanym piecu ( uf, jak gorąco przy nim latem, mam okazję się wygrzać i wypocić za wszystkie czasy, a to mi jest nawet potrzebne 😀 )

A groszek warto jeść, ponieważ świetnie działa na wątrobę, żołądek i śledzionę, zwłaszcza na przeciążone narządy. Ma naturę termiczną neutralną, smak słodki i wzmacnia cały układ pokarmowy. Harmonizuje  trawienie, działa lekko moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Stosowany w przypadkach skurczów, obrzęków, zaparć, wykwitów skórnych ( czyraki, pryszcze) dobrze łagodzi te dolegliwości.

A dziś sezonowe, wyśmienite danie, na każdą okazję:  ryż czarny fantastycznie komponuje się z zielonym groszkiem i kurkami. W wykonaniu proste i szybkie, w sam raz na letnie upały 🙂

SKŁADNIKI:


3/4 szklanki ryżu czarnego

2,5 szklanki wody

1 szklanka groszku zielonego

200 g kurek

1/2 kalarepy

oliwa

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki curry

sól i pieprz


WYKONANIE:


Ryż wypłucz. Czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej olej ( około 2 łyżki) , wrzuć czosnek, podsmaż ciągle mieszając, dodaj osuszony ryż i mieszając podsmaż chwilkę. Przełóż ryż do garnka ( możesz od razu podsmażyć wszystko w garnku, pomijając patelnię), zalej wodą, dodaj sól i curry  i gotuj aż wypije całą wodę ( około godziny).

Kalarepkę pokrój w kostkę i uduś na łyżce oleju, przełóż do ryżu.

Kurki umyj, oczyść, ewentualnie pokrój i smaż na mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą gotowe przełóż je do ryżu.

Groszek wsyp na wrzątek, gotuj 2-3 minuty ( od czasu zagotowania), odcedź i zalej lodowatą wodą. Dodaj do ryżu.

Podawaj gotowe danie z sałatą okraszoną oliwą 🙂

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress