Home Lato Zielony groszek z czarnym ryżem i kurkami

Zielony groszek z czarnym ryżem i kurkami

przez Elusia

Zielony groszek, bo to on jest dzisiaj moim bohaterem. Nasiałam go tak dużo, że chyba przez tydzień nie da mi spokoju. Najpierw muszę go zebrać, obrać, poddać obróbce termicznej i do słoików lub zamrozić. Powiem jednak szczerze, że  ten drugi sposób jest o tyle lepszy, że po pierwsze, mniej roboty a po drugie, po mrożeniu groszek nie traci swojego pięknego, zielonego koloru. Czy wiecie, ze groszek cukrowy znany jest już od ponad dziesięciu tysięcy lat? Uprawiano go regularnie i jedzono niemal na całym świecie. Podczas prac archeologicznych w Troi odkryto nawet garnek wypełniony suszonym grochem, który leżał tam przez setki lat. Dawno temu był bardzo eksluzywnym warzywem, jednak przez technikę- zamrażanie- trochę nam spowszechniał.   Groszkowe cuda już zaczynam pichcić na moim drewnem opalanym piecu ( uf, jak gorąco przy nim latem, mam okazję się wygrzać i wypocić za wszystkie czasy, a to mi jest nawet potrzebne 😀 )

A groszek warto jeść, ponieważ świetnie działa na wątrobę, żołądek i śledzionę, zwłaszcza na przeciążone narządy. Ma naturę termiczną neutralną, smak słodki i wzmacnia cały układ pokarmowy. Harmonizuje  trawienie, działa lekko moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Stosowany w przypadkach skurczów, obrzęków, zaparć, wykwitów skórnych ( czyraki, pryszcze) dobrze łagodzi te dolegliwości.

A dziś sezonowe, wyśmienite danie, na każdą okazję:  ryż czarny fantastycznie komponuje się z zielonym groszkiem i kurkami. W wykonaniu proste i szybkie, w sam raz na letnie upały 🙂

SKŁADNIKI:


3/4 szklanki ryżu czarnego

2,5 szklanki wody

1 szklanka groszku zielonego

200 g kurek

1/2 kalarepy

oliwa

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki curry

sól i pieprz


WYKONANIE:


Ryż wypłucz. Czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej olej ( około 2 łyżki) , wrzuć czosnek, podsmaż ciągle mieszając, dodaj osuszony ryż i mieszając podsmaż chwilkę. Przełóż ryż do garnka ( możesz od razu podsmażyć wszystko w garnku, pomijając patelnię), zalej wodą, dodaj sól i curry  i gotuj aż wypije całą wodę ( około godziny).

Kalarepkę pokrój w kostkę i uduś na łyżce oleju, przełóż do ryżu.

Kurki umyj, oczyść, ewentualnie pokrój i smaż na mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą gotowe przełóż je do ryżu.

Groszek wsyp na wrzątek, gotuj 2-3 minuty ( od czasu zagotowania), odcedź i zalej lodowatą wodą. Dodaj do ryżu.

Podawaj gotowe danie z sałatą okraszoną oliwą 🙂

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress