Home Jesień Cukinia faszerowana warzywami i curry

Cukinia faszerowana warzywami i curry

przez Elusia
Cukinia faszerowana warzywami i curry

Lubię cukinie jeszcze malutką, choć czasem przegapię ten moment, tak szybko rosną. Można je upiec na grillu, ja upiekłam w piekarniku. Warzywa lekko podduszone, więc jeszcze soczyste i krótko upieczone, w środku są mięciutkie a na zewnątrz chrupiące. Jak lubię. 

SKŁADNIKI:

2 nie za duże cukinie plus jedna mała

2 łyżki różyczek kalafiora

2 małe marchewki

1 łyżka ugotowanego i obranego bobu

1 cebula czerwona

1 łyżka listków bazylii i pietruszki zielonej

4 łyżki słonecznika

1 łyżka sosu sojowego ( wysokiej jakości)

1/2 łyżki ghee

1 łyżeczka curry


 

WYKONANIE:

Słonecznik upraż na suchej patelni, gdy będzie już gotowy, mieszając wlej do niego sos sojowy, a gdy wyparuje woda, odóż słonecznik z ognia. Rozgrzej ghee w rondlu, na rozgrzane masło wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę, przykryj i duś na małym ogniu około 10- 15 minut ( powinna być jeszcze nieco twarda jak wrzucisz do niej różyczki kalafiora) . Wrzuć różyczki kalafiora do marchwi i duś jeszcze chwilę aż kalafior nieco zmięknie. Dorzuć cukinię pokrojoną w kostkę, posól i dodaj curry, przemieszaj i odłóż rondel z ognia. W międzyczasie, gdy warzywa się duszą przygotuj cukinię, przekrój ją na pół wzdłuż, usuń nasiona łyżką, posól i nałóż gotowe warzywa oraz pokrojoną w piórka cebulę Piekarnik rozgrzej do 170 stopni,  włóż faszerowane cukinie na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i pietruszki oraz uprażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress