Home Warzywa Szparagi z chipsami kokosowymi

Szparagi z chipsami kokosowymi

przez Elusia

A gdy znajdziesz miejsce, gdzie choć na chwilę zatrzyma się czas, gdzie nigdzie nie trzeba się spieszyć, gdzie stracisz poczucie obowiązku, zapomnisz o wszystkim… Miejsce, gdzie absolutna cisza przemawia najgłośniej, aż usłyszysz swój oddech i szmer własnego ciała. Gdzie świat jest taki, jak być powinien, bez zbędnych upiększeń i udoskonaleń. Gdzie wszystko  zmienia się tak naturalnie, jak słońce zachodzi…Gdy znajdziesz miejsce, które wrasta w Ciebie i staje się jednością, zatopisz się, zespolisz, jak wulkan pochłoniesz je i zalejesz lawą swojej miłości. I dzikie poziomki roztopisz w ustach… i zawsze będziesz tam wracać. Rozkoszą swoich zatraceń, bez krzty wstydu, bez winy…

Każde miejsce w naturze jest cudowne, gdzie zatrzymasz myśli. Tak można poczuć błogość 🙂

A dziś proste i pyszne danie szparagowe z chipsami, które zawojowały świat, stały się bardzo popularne, chyba dlatego, że mają ten piąty smak – umami, który mięsożercy mają na codzień, a weganie czy wegetarianie, muszą sobie go poszukać 🙂 a TU więcej informacji o smaku umami.

SKŁADNIKI:

jeden pęczek szparagów

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek

parę gałązek koperku


Na chipsy:

1,5 szklanki płatków kokosowych

4 łyżki sosu sojowego

1,5 łyżeczki miodu

1,5 łyżki oleju kokosowego

1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

1/2 łyżeczki chili

spora szczypta soli

szczypta pieprzu


WYKONANIE:

Szparagi umyj, łapiąc za końce przełam, a złamią się w odpowiednim miejscu.

Wrzuć szparagi do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Następnie odcedź i zalej je w garnku lodowatą wodą. Odcedź.

Rozgrzej dwie łyżki oliwy i podsmaż krótko szparagi.


Chipsy:

Roztop olej kokosowy. Wszystkie składniki, oprócz płatków kokosowych wymieszaj i zalej nimi płatki kokosowe.

Umieść na blasze przyprawione płatki i umieść w piekarniku- 170 stopni- 10 minut. Mieszaj często i pilnuj aby się nie przypaliły- bardzo ważne, bo szybko możesz je spalić.

Podawaj szparagi okraszone chipsami i posypane koperkiem.

Nadmiar chipsów schowaj do słoika i wykorzystaj do chrupania jako przekąskę, lub podawaj do warzyw, awokado czy dipu z marchewki i orzeszków piniowych ( przepis TU)

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress