Wino daktylowe to wspaniała nalewka na uzupełnienie cennych płynów. Wg Medycyny Chińskiej wino daktylowe jest wspaniałym lekarstwem na wzmocnienie krwi, zwłaszcza dla kobiet. Tutaj, na zdjęciu, rozcieńczone wodą zagotowaną z kwiatami czarnego bzu i schłodzone dla ochłody 🙂 Kwiaty czarnego bzu mają przepiękny zapach i wyrafinowany smak, dodają uroku każdej potrawie, świetnie komponują się z wytrawnym, czerwonym winem, truskawkami, poziomkami. Osobiście suszę te cudowne kwiaty i zimą parzę z nich herbatki, robię nalewkę z truskawek i tychże kwiatów na spirytusie i dżemy wypełnione aromatem truskawek i kwiatami czarnego bzu. Pamiętajmy, żeby nie jeść surowych kwiatów, zawsze muszą być poddane obróbce termicznej, bo po niej tracą substancję, która jest szkodliwa dla zdrowia. Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu są szerokie: wzmacniają odporność organizmu, uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia), łagodzą stany zapalne skóry, działają napotnie, antywirusowo, , działają wykrztuśnie, rozrzedzają katar, działają oczyszczająco i przyspieszają przemianę materii, usuwają wolne rodniki, wzmacniają naczynia włosowate, chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, zawierają cholinę, substancję, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie.