Home Smakołyki Jaglany budyń z sosem truskawkowo- poziomkowym I kwiatami czarnego bzu

Jaglany budyń z sosem truskawkowo- poziomkowym I kwiatami czarnego bzu

przez Elusia

Jaka cudowna pora roku! Aż za dużo wszystkiego na ogrodzie i nie wiadomo co przyrządzić. Nic nie chce czekać na swoją kolej, więc spieszę, by zdążyć 😉 A to czereśnie śmieją się czerwienią, a to kapusta się zieleni i na surówki zaprasza, już groszek niebawem wezwie na kremowe zupy, Porzeczki krzaki uginają. Jak ja to lubię!

A w między czasie jeszcze moje życie na chwilę zmieniło barwy. Zostałam na cztery dni z wnukami. Maluchy- cztery i dwa latka. To było duże wyzwanie. Nagle spojrzałam oczami dziecka, zatrzymał się czas i wszystko stało się bardzo proste. Nie było wczoraj i jutro, tylko teraz. Radość jaka płynie z tych malutkich serduszek bardzo mnie ujmuje, zachwyt motylkiem, ważką …oglądanie przez pół godziny ropuchy,  jaka ciekawość świata i mnóstwo energii i siły.

Na tych delikatnych twarzyczkach ciągły zachwyt i entuzjazm, życie pełne barw, niezakłamane i szczere. Ileż tam miejsca na pogodę ducha, na nowe informacje, ileż ciekawości i wręcz wścibskości. Na każdym kroku ogrom wyobraźni, niczym nie zmąconej wiary w siebie i ile poczucia wartości. Gdzież to wszystko w dorosłym człowieku? Och mieć mądrość i doświadczenie i patrzeć na świat oczami dziecka…

Zrobiłam maluszkom jaglany budyń, i ile było zachwytów, radości i pochwał. Ach, jak fajnie być dzieckiem 🙂

 

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej ( ugotowanej 1: 2 z wodą)

2 szklanki truskawek

1/2 szklanki poziomek

4 baldachy kwiatów czarnego bzu

4 daktyle namoczone w wodzie ( 2 godziny lub na noc)

szczypta soli

wrzątek


Wykonanie:

1.   Ugotowaną kaszę zmiksuj z daktylami ( wodę wypij 😉 i pół szklanki truskawek oraz szczyptą soli

2.   Truskawki zmiksuj, kwiaty zaparz wrzątkiem ( jeżeli masz potrzebę dosłódź)

3.  Zmieszaj polewę truskawkową z kwiatami bzu

4.  Wyłóż budyń na talerzyki,  polej truskawkami i posyp poziomkami

PS. Możesz posypać budyń uprażonymi i pokruszonymi orzechami, np pistacjami, lub obłóż budyń orzechami laskowymi, jak na zdjęciach.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress