Home Jesień Dynia makaronowa z pysznym sosem z białego miso i fistaszków

Dynia makaronowa z pysznym sosem z białego miso i fistaszków

przez Elusia

Dynia makaronowa to istny bohater jesieni i zimy. Wiem, że wiosna tuż, tuż, ale jeśli dynia przeleżała w spiżarni i jeszcze jest cała i zdrowa, to muszę ją wykorzystać 😉 Jeżeli tylko macie dostęp do takowej, koniecznie zróbcie to przeeeepyyyszne danie.

Dynia makaronowa jest zupełnie inna niż tradycyjne dynie, ma cudowny, orzechowy smak, nie podobny do raczej mdłego smaku innych dyń,  a poza tym, po upieczeniu i drapaniu widelcem po jej miąższu rozpada się na makaronowe nitki, no cud natury 🙂  Do tego sos, który zrobiłam dodaje jej głębszego wyrazu i, wierzcie mi, nie znajdziecie osoby, która by się temu oparła 🙂

SKŁADNIKI:


Dynia makaronowa

Oliwa z oliwek

1 cebula pokrojona w piórka i uduszona na oliwie.


NA SOS:

8 dkg niesolonego masła orzechowego ( u mnie z orzechów ziemnych – przepis TU).

2 łyżki jasnego miso ( możesz użyć ciemnego, po prostu sos będzie ciemniejszy.

50 ml wody.

2 łyżki oliwy z oliwek .


WYKONANIE:

Dynie przekrój na pół i przekrojoną stroną ułóż na blasze posmarowanej olejem, upiecz ją przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Wymieszaj wszystkie składniki na sos .

Po upieczeniu wydrąż z dyni pestki i zeskrob delikatnie miąższ widelcem, wymieszaj go z sosem, okraś uduszoną cebulą i posyp uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress