Home Lato Fasolka szparagowa i smażone pomidory na omlecie

Fasolka szparagowa i smażone pomidory na omlecie

przez Elusia

Napewno wiecie jak wspaniale smakuje szparagowa fasolka z jajkiem. Jeśli do tego dodacie pomidorowy sos- na chwilę zapomnicie o bożym świecie 😀

SKŁADNIKI:


2 jaja

1 łyżka wody

4 pomidory 

1 cebula

3 ząbki czosnku

pęczek ugotowanej fasolki szparagowej

sól i pieprz do smaku

łyżeczka posiekanych  liści zielonej pietruszki

łyżeczka posiekanych listków bazylii

oliwa


WYKONANIE:


Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój je w dużą kostkę.

Rozgrzej patelnię, wlej olej i wrzuć pomidory, smaż je, aż płyn wyparuje a pomidory staną się gęstym sosem. Posól je i popieprz.

Czosnek pognieć i wrzuć na łyżkę oliwy, mieszając- smaż, aż zacznie przyjemnie pachnieć.

Cebulę pokrój w piórka, dodaj do czosnku, duś , aż będzie szklista.

Dodaj cebulę do usmażonych pomidorów, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekane listki pietruszki i bazylii.

Jajka roztrzep z łyżką wody, posól.  Rozgrzej na niedużej  patelni łyżkę oliwy i wlej jajka. Smaż, aż się zetną i utworzą omlet.

Fasolkę pokrój.

Wyłóż na omlet smażone pomidory i gotowaną fasolkę.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress