Home Jesień Fenkuł duszony w sosie z pomarańczy

Fenkuł duszony w sosie z pomarańczy

przez Elusia

Fenkuł to przepyszne warzywo, które głównie gości na włoskich stołach. Tutaj w soku z pomarańczy smakuje wybornie. Polecam ten zestaw, zdecydowanie to świetnie dobrane małżeństwo- koper włoski i pomarańcza. Możecie dodać do niego zarówno jarmuż jak i szpinak.  Ze szpinakiem będzie bardziej po włosku 🙂

SKŁADNIKI: 


2 fenkuły

sok z jednej dużej pomarańczy lub dwóch mniejszych

1 cebula

solony jarmuż ( przepis TU – 1-2 łyżki, lub szybko uduszony na oleju szpinak ( dosłownie parę minut aż zwiędnie) 

Oliwa z oliwek

 sól i pieprz


WYKONANIE:


Cebulę obierz, pokrój w piórka i uduś na oliwie aż będzie szklista.

Fenkuł pokrój w piórka i podsmaż  na oliwie przez chwilę, dodaj sok z pomarańczy i duś pod przykryciem aż będzie miękki.

Dodaj do niego cebulę, jarmuż lub szpinak, posól i popieprz, zagotuj razem.

Podawaj z komosą ryżową, ryżem lub kromką chleba

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress