Home Lato Jagodowe babeczki z różowym lukrem

Jagodowe babeczki z różowym lukrem

przez Elusia

Na pewno wiecie, że dla zdrowia najlepsze są warzywa, owoce, a właściwie wszystko, co natura dała w całości. Każdy odłączony od całości produkt, czy to olej, czy mąka biała, czy cukier, czy chudy ser, nie jest całością, jest wyodrębniony z daru natury i nie działa holistycznie. Dzieje się tak, ponieważ w całości wszystko się dopełnia, składniki nawzajem się uzupełniają, pomagając w przyswajaniu, trawieniu, rozkładaniu. Tak stworzyła to natura. Jednak człowiek doszedł z czasem do wniosku, że lepiej zrobić z siemienia olej, niż go jeść, z buraka cukier  dla rozkoszy podniebienia a z pełnego ziarna białą mąkę dla delikatności jedzenia. No i mamy! Super babeczki 😀 Ale jak zauważyliście grzeszki u mnie zdarzają się bardzo rzadko;) Ja naprawdę lubię siedzieć na drzewie i jeść prosto z krzaka 🙂 A ponieważ czasem okazja aż się prosi aby zgrzeszyć, to nie popadajmy w skrajności i…grzeszmy 🙂

 

SKŁADNIKI:

1.  120 g masła

2.  dwa duże jaja

3.   3/4 szklanki cukru nierafinowanego

4.   1 szklanka jogurtu ( u mnie kozi)

5.   300 g mąki orkiszowej typ 700

6.    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 

7.    szczypta soli

8.  szklanka jagód leśnych plus 1 łyżka kopiasta do posypania ciasta po upieczeniu

9.  parę borówek amerykańskich ( opcjonalnie)


 

NA LUKIER ( możesz zrobić bez lukru)

1.  1 szklanka cukru pudru

2.  łyżka soku z cytryny

3. 2-5 łyżek mleka

                                                            4. krople soku z jagód- tyle aby uzyskać pożądany kolor

                                                  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


 

WYKONANIE:

Roztop masło i przestudź. Umieść w naczyniu roztopione masło, jajka, cukier i jogurt i wymieszaj do połączenia składników. Mąkę wymieszaj z sodą, przesiej przez sito i dodaj do masy, wymieszaj  do połączenia składników. Dodaj jagody – szklankę i wymieszaj. Wyłóż foremki muffinów papilotkami i nałóż ciasto ( 12 babeczek) Piecz- 179 stopni około 20- 25 minut.

Przygotuj lukier ucierając cukier z sokiem z cytryny i dodając powoli mleko oraz krople soku z jagód tak, aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany.  Gdy babeczki przestygną posmaruj je lukrem i posyp jagodami.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress