Home Jesień Jarzębinowe babeczki

Jarzębinowe babeczki

przez Elusia
Jarzębinowe babeczki

Mam dla Was dzisiaj przepyszne babeczki  z orkiszu z jarzębiną.  Owoce jarzębiny nie tylko zdobią nasz krajobraz ale również są doskonałym źródłem witaminy C i beta- karotenu. Zawierają też witaminy z grupy B, PP, K oraz potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antycyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.

Uwaga: owoce jarzębiny zawierają kwas parasorbinowy, który może wywołać rozstrój żołądka i jelit, nudności, wymioty, biegunkę. Ulega on rozkładowi zarówno pod wpływem wysokiej temperatury jak i przymrozków. Warto więc poczekać do mrozów , lub przetworzyć jarzębinę, nigdy nie jeść na surowo.

 

SKŁADNIKI:

300 g mąki orkiszowej 700

160  g powideł śliwkowych

4 jaja

250 g utartej na grubej tarce surowej dyni hokaido

1 szklanka orzechów włoskich

170 g masła 

100 g cukru nierafinowanego

1 łyżeczka sody 

1/2 łyżeczki soli

garść umytych i ugotowanych w kilku łyżkach wody z łyżeczką cukru jarzębiny ( gotuj około 10 minut i odsącz lub wyparuj wodę)

 


WYKONANIE: 

Masło roztop i wymieszaj z powidłami, jajami i cukrem tak, aby powstała jednolita masa.

Wymieszaj mąkę z sodą i dodaj do powstałej masy.

Następnie dodaj dynię, orzechy i jarzębinę  i wszystko dobrze wymieszaj.

Umieść papierowe kokitki w formach na muffiny, wypełnij  je ciastem i piecz około 10 minut w temp. 170 stopni.

SMACZNEGO 🙂

 

 

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress