Home Lato Pizza z kozim serem i pomidorami

Pizza z kozim serem i pomidorami

przez Elusia

Mówią, że do ciasta na pizzę najważniejsza jest mąka. Ja jednak nie zadbałam o to i zrobiłam je na orkiszowej typ 700.  I będę tu nieskromna ale pizza wyszła wyśmienita! Na cienkim cieście, wyrosła na suchych drożdżach. Bo cóż jej więcej trzeba jak nie ciepła. Ważne jest aby ciasto dobrze wyrobić, tak aby odchodziło od ręki, w razie, gdy będzie się kleić posmaruj  dłonie oliwą.

Sezonowe pomidory aż się proszą, żeby coś z nich robić, a nie tylko wcinać na surowo. Szczerze mówiąc rok jest tak obfity w pomidory, że już się trochę nimi przejadłam. Wszędzie pomidory 😉  Ale niedługo będziemy śpiewać piosenkę Jeremiego Przybory:

Addio, pomidory, addio ulubione,
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół.
Nadchodzą znów wieczory sałatki nie jedzonej,
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół.

To cóż, że jeść ja będę zupy i tomaty,
Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ
W te witaminy przebogaty.

Addio, pomidory, addio, utracone,
Przez długie, złe miesiące wasz zapach będę czuł 🙂

Lubię najprostsze składniki w pizzy więc nie ma w niej niczego wyjątkowego 🙂 Oto ona pizza ze świeżymi pomidorami!

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki orkiszowej typ 700

1 szklanka wody +/- kilka łyżek

1/3 łyżeczki drożdży suchych  lub 30 g świeżych

1/2 łyżeczki soli

oliwa do smarowania blaszki i ewentualnie dłoni gdyby ciasto się bardzo kleiło

300  g sera ( u mnie 150 g dojrzałego koziego i 150 g koziego buncka

2-3   dojrzałe pomidory 

1 łyżeczka listków tymianku i oregano

2 ząbki czosnku rozgniecionego i utartego ze szczyptą soli


WYKONANIE:

Wymieszaj mąkę, sól i drożdże i dodając wodę wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie odchodzić od ręki ( możesz pomóc sobie smarując oliwą dłonie) przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Poczekaj do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość ( około 50 minut)

Po tym czasie wyjmij ciasto z miski , ugnieć i formuj cienkie placki  w okrągłej formie.

Utrzyj ser na tarce o grubych oczkach, wyłóż na placki,  pokrój na nie pomidory w plastry, posyp tymiankiem i oregano posmaruj czosnkiem i piecz około 15 minut- 180 stopni,

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress