Home Jesień Lasagne z bakłażana

Lasagne z bakłażana

przez Elusia

Pieczony bakłażan w piekarniku zawsze budzi we mnie apetyt. Aksamitny i niebanalny smak tego warzywa rozpływa się w ustach. Niestety w naszym klimacie jest dostępny tylko jesienią i to z pod szklarni, bo kocha ciepło i słońce. Ponieważ jest bardzo zmodyfikowanym warzywem, jem go rzadko, ale gdy uda mi się kupić ekologiczny bakłażan, cały dom pachnie jego aromatem wydobywającym się z kuchennego pieca 🙂

Wg TMC oberżyna ma naturę termiczną ochładzającą. Usuwa zastój krwi i guzy powstałe w wyniku jej zastoju. Zmniejsza obrzęki i pomaga w usuwaniu nadmiernego rozrostu tkanek. Szczególnie przyczynia się przy leczeniu zakrzepów w macicy, zmniejsza też krwawienie. Jego spożywanie działa korzystnie przy hemoroidach , krwi w moczu oraz ogólnie w przypadku jakichkolwiek krwawień.

Miłosna gruszka, bo to kolejna nazwa naszego bohatera, stanowi bogate źródło bioflawonoidów, które odbudowują tętnice i zapobiegają udarowi mózgu w przypadku krwawień. Z powodzeniem stosowany w przypadku leczenia czerwonki i biegunki, którym towarzyszą objawy gorąca. Wskazany przy aftach ( piecz warzywo aż sczernieje i pokryj chore miejsce popiołem z zwęglonego bakłażana). Bakłażan przyda się też w dalekiej podróży- przy ukąszeniu węża lub skorpiona – zrób okład z surowego bakłażana. Pomoże również w przypadku odmrożeń-  kompres z wywaru bakłażana o temperaturze pokojowej.

Szczególnie korzystnie pomaga w uwalnianiu tłumionych emocji i ich szkodliwego działania na narządy, pomoże więc wątrobie a nawet macicy. Kobiety w ciąży nie powinny jeść bakłażana. Również dla osób wychłodzonych nie jest wskazany.

No i tak tu nie kochać jeść ? Dosyć, że smaczne, to jeszcze tyle wspaniałych właściwości 🙂

A  zapiekanka jest przepyszna, sami spróbujcie 🙂

SKŁADNIKI:


2 nieduże bakłażany

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

200 ml pomidorów w słoiku ( przepis TU) lub pulpy pomidorowej, lub pomidorów całych ze słoika

łyżka listków natki pietruszki

garść oliwek

ser kozi ( u mnie koziniec do pizzy)

oliwa

pieprz i sól


WYKONANIE:


Odetnij końcówki bakłażanom i pokrój je w poprzek na półcentymetrowe plasterki, posól je i odstaw na 15 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na szklisto na 2 łyżkach oleju, gdy będzie gotowa, dodaj rozgnieciony czosnek i podsmaż mieszając minutę.

Dodaj do cebuli pomidory ( całe pokrój drobno), posól, popieprz i podsmaż jeszcze chwilę.

Ser zetrzyj na tartce o grubych oczkach.

W naczyniu do zapiekania układaj na przemian: plasterki bakłażana, sos pomidorowy, pokrojone oliwki i utarty ser, aż do wyczerpania składników.

Zakończ układankę sosem i serem.

Piecz około 30 minut w 170 stopniach

Posyp natką pietruszki

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress