Home Jesień Łazanki gryczano- orkiszowe

Łazanki gryczano- orkiszowe

przez Elusia
Łazanki gryczano- orkiszowe

Wspaniały czas grudniowy, pomimo szarych czy ponurych dni, taki majestatyczny, gdzie z pełnym patosem ale i spontanicznością czekam na magię świąt. Te wieczory, pełne ciszy, spokoju i wrażeń mają niesamowitą głębię, gdzie można zaszyć się pod kocem z ciepłą herbatką i marzyć, medytować, czytać… To czas na refleksję, skupieniu się na własnym ja, wyciągnięciu wniosków i przygotowaniu do lepszego.. lepszego jutra, lepszego siebie, do wiosny. To zbieranie sił na trudy ciepłych dni, gdy ogród pełną parą ruszy w wegetację i nie zaczeka już wtedy na spóźnialskich, będzie bezlitośnie dążył do wydania plonów, chwastów. Ach, czyż nie wspaniale teraz przy ogniu w kominku rozkoszować się chwilą, zagubić w blasku świec i utopić w lampce dobrego wina. Czy można lepiej spędzić ten czas, jak teraz, przy gwiazdkach świecących w oknie na tle czarnej ciemności, gdy księżyc zagląda do pokoju. Spokojnie planuję czas, gdy czekają zdemaskowane przez poranne słońce szyby okien i zakurzone firanki… A chwila płynie leniwie, masz czas, masz czas dziewczyno, wieczory takie długie, a święta takie przyjemne…

Łazanki zrobione wg makaronu soba, mają wspaniały orzechowy smak i nieco twardszą konsystencję od pszennego. Makaron ten jest bardzo popularny w Japonii, gdzie wykorzystuje się go na różne sposoby i miesza z inną mąką w różnych proporcjach. Oczywiście można zrobić soba z samej gryki, a  orzechową wodę po ugotowaniu makaronu pozostawić do wykorzystania do zupy, sosu czy gotowania warzyw, kasz. Makaron jest nieco kruchy, świetny w konsystencji, lekko orzechowy i pyszny. Warto zrobić go więcej i wysuszyć na stolnicy. Świeży wystarczy gotować dosłownie trzy minuty.

SKŁADNIKI:


150 g mąki gryczanej

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

woda i sól


szklanka grzybów suszonych

1 duża cebula ( u mnie czerwona)

400 g kiszonej kapusty

2 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

2 goździki

4 kulki owoców jałowca

1/2 łyżeczki kolendry ( uprażonej i utłuczonej)

1/2 łyżeczki majeranku

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


Grzyby namocz  w szklance wody na kilka godzin, ugotuj w tej samej wodzie, odcedź ( wodę pozostaw!) i pokrój na mniejsze kawałki.

Kapustę odciśnij z soku, cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Zalej kapustę wodą z grzybów, dodaj wszystkie przyprawy  i gotuj do miękkości. W razie potrzeby uzupełniaj wrzątkiem.

Rozgrzej olej i uduś cebulę aż będzie szklista ( ja duszę pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, czasami mieszając, wydobywam z niej w ten sposób smak umami – wiadomości o umami TU.

Dodaj do uduszonej cebuli grzyby i odciśniętą lekko kapustę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.


Wymieszaj obie mąki, zrób kopczyk i wlej w niego wodę oraz szczyptę soli, wymieszaj i ugniataj ciasto na makaron. W razie potrzeby dodawaj wodę. Ciasto ma być elastyczne i zwarte.

Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj każdą na grubość 2 mm. Krój łazanki.

Ugotuj łazanki w  osolonej wodzie około trzech minut.  Odcedź i wymieszaj z gotową kapustą.

Najlepsze następnego dnia.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

2 komentarze

Magdalena 20 listopada 2019 - 20:34

pyszności!

Reply
Elusia 21 listopada 2019 - 08:32

Dziękuję 😉

Reply

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress