Home Jesień Rozgrzewająca zupa z soczewicy i dyni

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i dyni

przez Elusia
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i dyni

W moim domu jesień i zima to czas na zupy. Pamiętam mój dom rodzinny, gdzie zupa była podstawą obiadu. Czasami już miałam dosyć, zupa i zupa. Tata wstawał raniutko i gotował bardzo warzywną zupę, w której było tyle rozmaitości, że składniki prześcigały się, który lepszy 🙂 Wyszukiwałam swoich ulubionych jarzyn, które gdzieś tam ginęły w gęstwinie. A potem kaprysy i humory, ja już nie chcę 😉 Dziś zupy są bardziej tematyczne, wymyślne, miksowane, więc tudzież  można ukryć a to marchewkę znienawidzoną, a to pietruszkę natkę. Najgorzej z dzieciakami, które uparły się, że wszystko co zielone to trucizna! I weź tu człowieku przekonaj malucha, że to same witaminki. Oczywiście albo należy ukryć delikwenta, albo przekonywać, że da moc supermena. A jak to nie pomoże, to nie pozostaje nic, jak zawrzeć jakiś układ. Ale o tym może innym razem, bo dziś o zupie mowa 🙂 Pamiętam do dziś te zupy  w rodzinnym domu, które pachniały zasmażką na maśle i mrugały maleńkimi oczkami. Kolorowe i radosne od słońca.  

Aby nasz bohater był smaczniejszy warto warzywa poddusić na ghee, wtedy to nabiorą wdzięcznego aromatu, bo ten aromat z nich masło wydobędzie. A jak takie gorące i pachnące wrzątkiem zalejemy, to efekt murowany. Do takiej zupy na włoszczyźnie wystarczy potem dodać odpowiednie dodatki, aby stała się taką o jakiej marzymy. Na przykład możemy dodać upieczoną dynię, lub uduszone na maśle, starte kiszone ogórki. Efekt murowany. Zawsze możemy zmiksować zupinę, i wtedy powstanie zupa- krem. A jak zostanie nam zupka z obiadu, podgrzejmy ją na śniadanie, bo kto powiedział, że rano musi być kaszka na słodko czy kromka chleba?  Dziś proponuję zupę z moją ulubioną czerwoną soczewicą i dynią – mocno rozgrzewającą.

SKŁADNIKI:

 1,5 l  wody

1 szklanka soczewicy czerwonej

1 szklanka pure z dyni ( upieczona i zmiksowana dynia na krem)

1 szklanka pieczonych zmiksowanych pomidorów ( przepis TU) lub pulpy pomidorowej 

po jednym selerze( niedużym) i pasternaku ( możesz zastąpić marchewką)

10 cm białej części pora

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 pełna łyżeczka ghee

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 

1/2 łyżeczki kolendry

szczypta chilli ( zależnie od upodobań więcej lub mniej)

łyżka liści zielonej pietruszki

sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

Zagotuj wodę i wsyp na wrzątek wypłukaną soczewicę, dodaj seler i pasternak i gotuj do miękkości warzyw aż soczewica się rozpadnie.

 W rondlu pod przykryciem uduś na ghee pokrojony w piórka por i cebulę, gdy będą miękkie dodaj rozgnieciony czosnek i chwilę podsmaż.

Kolendrę i kumin upraż na suchej patelni uważając aby się nie przypaliły i rozgnieć w moździerzu.

Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj je i dodaj do zupy. 

Dodaj do zupy pure z dyni, pomidorową pulpę, przyprawy, oliwę, por z cebulą i dopraw solą i pieprzem. 

Jest naprawdę pyyyyszna !

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress