Home Jesień Ryż z kukurydza na słodko

Ryż z kukurydza na słodko

przez Elusia
Ryż z kukurydza na słodko

Gdy sezon na kukurydzę trwa, warto ją wykorzystać i ugotować wraz z kolbą, ponieważ wtedy danie jest bardziej wyraziste i słodsze. Sami spróbujcie 🙂 A o kukurydzy poczytacie TU.

SKŁADNIKI:


1 kolba młodej kukurydzy

1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego

1/2 szklanki mleka kokosowego

2,5 szklanki wody

2 daktyle świeże bez pestek

1 laska wanilii

szczypta soli


WYKONANIE:


Kukurydzę obierz, kolbę bez ziarenek zachowaj, przekrój ją na pół. W półtorej szklanki wody ugotuj kolbę kukurydzy przez 20 minut,  odcedź, wodę pozostaw a kolbę wyrzuć.

Ryż wypłucz, zalej 1 szklanką wody, dodaj pokrojone drobno daktyle, sól i rozciętą laskę wanilii, doprowadź do wrzenia, gdy ryż wypije wodę, dodaj resztę wody, w której gotowała się kolba kukurydzy  i gotuj do miękkości ryżu.

Dolej wtedy mleczko kokosowe, ziarna kukurydzy i gotuj jeszcze przez pięć minut.

Danie podawaj z musem jabłkowym  ( przepis TU)  lub solo.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress